Nedávno sa mi naskytla
možnosť konzultácie s odborníčkou, ktorá sa venuje čínskej medicíne.
Čínska medicína je odlišná
v tom, že sa snaží nájsť príčinu ochorenia a problémov. Bežný lekár vám
jednoducho naordinuje lieky a pošle vás domov. Tak som si povedala - prečo nie, skúsim to.
Všetko sa začalo prvotnou konzultáciou. Celá konzultácia trvala asi hodinu, kde sme prebrali celý môj zdravotný stav a celé telo od hlavy až po päty.
Všetko sa začalo prvotnou konzultáciou. Celá konzultácia trvala asi hodinu, kde sme prebrali celý môj zdravotný stav a celé telo od hlavy až po päty.
Padali otázky typu:
- ako sa stravujem, čo raňajkujem, obedujem, večeriam
- koľko tekutín vypijem
- či sa veľa potím
- či mám problémy s
dýchaním
- či mávam studené ruky
- čo ma bolí a aké mám problémy
- atd.
Táto konzultácia pomohla
odborníčke určiť môj stav, diagnózu a na základe toho zvoliť vhodné
liečenie. Liečebné metódy, ktoré používa sú napr. bankovanie, bylinné čaje,
akupunktúra, masáže, rôzne cvičenia.
Počas tejto konzultácie som sa však dozvedela aj kopec zaujímavých vecí a aspoň niektoré z nich vám chcem napísať:
1. Citrusy by sa nemali
jesť v zime
Ochladzujú vraj
organizmus. Keď už citrusy, tak si radšej vyberajte tie sladšie odrody, ako sú
pomaranče, či mandarínky.
2. Citrón ani zďaleka nie
je tak zdravý ako sa zdá
Každý z nás vie, že keď
sme chorí, tak je najlepšie si naordinovať čaj s medom a citrónom. Vedeli ste
však, že citrón nie je to pravé orechové pri chorobe? Prečo? Pretože tú chorobu
uzamkne vo vašom vnútri a ona nemôže prepuknúť naplno a stále kdesi vo vás spí.
Citrón taktiež spôsobuje to, že sa nevieme dobre vypotiť, pretože potenie
zastavuje. A tak choroba zostáva v nás, a aj keď sa naoko vyliečime, stále to
kdesi v nás spí. Lepšie ako citrón je dať si mandarinku a do čaju vytlačiť
pomaranč.
3. Na raňajky si doprajte
niečo teplé – ideálne ovsenú kašu.
Jogurty absolútne nie sú
vhodné, tiež ochladzujú náš organizmus a na raňajky potrebujeme niečo, čo nás
vzpruží, naštartuje a zahreje a jogurt robí pravý opak, aj keď sa vám to možno nezdá. Ak
už chcete jesť jogurt, najlepšie je dopriať si ho v poobedných hodinách. Alebo
vôbec. Čínska medicína je celkovo proti jogurtom a mliečnym výrobkom, aj keď
inde ich ospevujú, aké sú zdravé.
Výbornými raňajkami sú taktiež aj vajíčka, ideálne v podobe praženice.
Výbornými raňajkami sú taktiež aj vajíčka, ideálne v podobe praženice.
4. Nepite veľa tekutín 3
hodiny pred spánkom.
Zbytočne to zaťažuje
močové ústrojenstvo, ktoré si potrebuje aspoň cez noc oddýchnuť.
5. Začiatok choroby sa
vždy prejaví v krčnej chrbtici
Stalo sa vám niekedy, že
vás z ničoho nič bolela krčná chrbtica a ramenné svalstvo? Tak vedzte, že sa k
vám chcela dobiť nejaká choroba, no telo začalo protestovať takýmto spôsobom a
bojuje s ňou.
6. Vlašské orechy sú
výbornou potravinou pre obličky.
Taktiež slivky, kačacie mäso, zelená fazuľka... obličky sú naozaj citlivým orgánom, preto pozor na ne, chráňte si ich a udržujte ich v teple.
Taktiež slivky, kačacie mäso, zelená fazuľka... obličky sú naozaj citlivým orgánom, preto pozor na ne, chráňte si ich a udržujte ich v teple.
7. Čierny sezam je doslova zázračná potravina.
Bola mi odporučená táto pre mňa nová potravina, pretože podporuje obličky, pečeň, slezinu a pľúca a obsahuje množstvo minerálnych látok. Jeho výhodou je, že si ho možno pridať do čohokoľvek a tak do seba dostať dávku potrebných minerálov.
Po tejto konzultácii mi bolo naordinované bankovanie, a už som bola na ňom asi 4krát. Ale o tom nabudúce.
Skúšali ste niekedy niečo z čínskej medicíny - akupunktúra, bankovanie, stravovanie podľa nej?
Krásny deň!
Skúšali ste niekedy niečo z čínskej medicíny - akupunktúra, bankovanie, stravovanie podľa nej?
Krásny deň!
7 komentárov
Přiznám se, že díky tomuto článku jsem se přiučila další slovenské slovo, a to obličky. Absolutně jsem si ho nedokázala přeložit. :D
OdpovedaťOdstrániťNa bankování jsem několikrát byla a musím říct, že mi to dost ulevovalo od bolesti zad. Už jsem na něm ovšem několik let nebyla, takže možná se zase někdy odhodlám. :)) Těším se na tvůj článek o něm. ;)
hm, mna bude asi zaujímať potom ten článok s bankovaním. :)
OdpovedaťOdstrániťTak černý sezam vůbec neznám. Chutná podobně, jak ovesné vločky, nebo jinak?
OdpovedaťOdstrániťJinak na bankování jsem nikdy nebyla, ale kamarádky chodí, nemáš po nich taky modřiny? :D
http://shades-of-silvie.blogspot.cz/
tak toto je super článok! o veľa veciach som netušila!
OdpovedaťOdstrániťBeeKey
Supr článek :) O většině věcí vím, ale o ořeších a ledvinách jsem zatím neslyšela, díky za tip :)
OdpovedaťOdstrániťTWF Kami*
Velmi zaujímavé informácie. Pri čítaní tohto článku som zabudla zatvoriť ústa a čumela som ako teliatko na nové vrátka. O citróne aj o jogurte (aj ked jogurt nejedávam) som nič také netušila. A moje telo asi bojuje s chorobami stále, bo krčná chrbtica ma bolieva často, kolko krát aj z "ničoho nič" ...
OdpovedaťOdstrániťWould you like to follow each other on GFC, Bloglovin and G+.
OdpovedaťOdstrániťHappy New Year
vivianista.com
Ďakujem za všetky komentáre!