Ako sa starať o detskú pokožku

By Zuzulienka - 29.9.16

Detská pokožka je 5krát tenšia ako pokožka dospelého človeka a vyvíja sa až do 3 rokov dieťaťa. Preto je citlivejšia, nemá takú ochrannú bariéru a vyžaduje si náležitú starostlivosť a pozornosť. To však neznamená, že by sme ju mali zahltiť množstvom kozmetických prípravkov a každý večer drhnúť vo vaničke. Nie, práve naopak. Tá najšetrnejšia starostlivosť vyzerá úplne inak. Poďme si zhrnúť zopár bodov, čo áno a čo nie.




1. NEKÚPAŤ PRÍLIŠ ČASTO
Kedysi sa odporúčalo kúpať bábätko každý deň, potom ho ponatierať olejčekom a mohlo sladko spinkať. Potom sme sa čudovali, keď v neskoršom veku vznikli ekzémy, suchá pokožka... veď pokožka nemala kedy si vytvárať vlastnú ochrannú bariéru, keď bola neustále premazávaná.

Bábätko je najlepšie kúpať obdeň, naozaj to nie je nutné každý deň. Áno viem, že niektoré z vás proste milujú to čerstvo okúpané a vyvoňané bábätko a ospravedlňujú to tým, že veď aj my sa umývame každý deň. Pripomínam však, že detská pokožka je iná, ako pokožka dospelého a časté umývanie jej môže viac škodiť ako prospievať a zbytočne ju vysušovať.
Preto naozaj zvážte každodenné kúpanie, veď dieťatko, ktoré celý deň len leží a spinká sa naozaj nemá kde zašpiniť, či zapotiť.


2. JEMNÁ KOZMETIKA
Zozačiatku bábätko nepotrebuje žiadny sprchový gél, žiadne telové mlieko, žiadny olej. Nechajte jeho pokožku voľne dýchať a umývajte ju len v čistej vode, kým si ako-tak zvykne na prostredie. Až časom občas použite sprchový gél, ideálne taký, ktorý je určený na telo aj vlásky. Ak máte doma riadneho vlasáča, môžete používať aj samostatný šampónik.
Krémovanie, či olejčekovanie bábätka po kúpaní nie je nutné, pokiaľ naozaj nemá nejakú extremne vysušenú pokožku.
Každá pokožka si vytvára prirodzený ochranný film, ktorý zabraňuje a chráni ju pred vysušovaním. Ak ju budeme často krémovať, tak zlenivie a my tak budeme mať pri nenakrémovaní sa pocit stále suchšej a suchšej pokožky.
Preto natierajte s mierou, alebo vôbec.
Značiek kozmetiky je na trhu dosť, no vyberajte nejakú jemnú starostlivosť na citlivú pokožku. Môžem odporučiť Mixa kozmetiku.



3. PRAVIDELNÉ PREBAĽOVANIE
Bez plienok a prebaľovania to bohužiaľ do určitého veku nejde (ak nerátam kadejaké bezplienkové a iné metódy). Či už sa rozhodnete pre jednorázové alebo látkové, podstatné je pravidelne vymieňať a zabezpečiť bábätku pocit pohodlia a suchosti. Čím dlhšie je totiž jeho zadoček v mokrom prostredí, tým skôr sa môže podráždiť, zapariť a bolieť. A určite to nie je nič príjemné. Zadoček po každej veľkej potrebe dieťatka starostlivo vyutierajte a natrite prípravkom proti zapareninám. Ideálny je ľahko rozotierateľný krémik, vyhnite sa púdrom, alebo ťažko rozotierateľým mastiam..
Dávajte pozor aj na plienky, aj tie totiž môžu zadoček podráždiť. Preto, v prípade potreby poskúšajte viac značiek a uvidíte. Každému môže vyhovovať niečo iné.


4. UPREDNOSTŇUJTE BAVLNU
Oblečenia pre bábätko dnes dostanete na mraky. Akékoľvek druhy, vzory, farby... o akých sa našim mamám ani nesnívalo. Avšak to, čo dnes riešime je, aby bolo kvalitné a pekné. Kvalita však často stojí aj nejaké tie peniaze a nie každý si ju môže dovoliť. Avšak ja tvrdím, že nie vždy to tak je. Stačí len pozerať, čítať štítky, nápisy a verím, že sa dá zohnať kvalitné oblečenie za slušný peniaz.
Pri výbere oblečenia pre malé bábätká sa snažte uprednostniť bavlnu. Taká jemná pokožka si predsa zaslúži len to najlepšie a bavlna je ideálna.
Ak máte aj oblečenie z iných materiálov, nič sa nedeje, no skúste si všímať a vypozorovať, či prípadné vyrážky, alebo iné kožné problémy nemá drobček práve z oblečenia. Alebo z prášku na pranie. To je totiž ďalší bod.


5. PERTE SPRÁVNE
Pokiaľ nepoužívate látkové plienky, pranie na 90tke je asi zbytočné. Preto voľte skôr 60°C alebo pokojne aj 40°C. Veď také bábätko sa až tak nepošpiní, neprepotí.... Čo je však dôležité je výber prášku alebo pracieho gélu. Na trhu je takých tých špeciálnych, detských dostať celkom dosť, je už len na vás, ktorý vám bude voňať a pozdávať sa vám. Isté však je, že aspoň zozačiatku perte oblečenie vášho bábätka samostatne a s práškom na to určeným.
Ja odporúčam Lovelu, periem v nej doteraz, aj keď by som už nemusela, no páči sa mi.

6. POZOR NA POTRAVINY, AK KOJÍTE
Nielen tráviace, ale aj kožné problémy môžu spôsobiť potraviny, ktoré jete a potom kojíte bábätko. Preto vždy pri zjedení nejakej novej, alebo exotickej potraviny a ďalšom kojení, sledujte, ako sa správa pokožka bábätka, a či sa nevyhádže. V mnohých prípadoch stačí pokožke pár dní a zvykne si na potravinu, inokedy ju mamička musí načas z jedálnička vylúčiť.


7. VONKAJŠIE VPLYVY
Počasie, ovzdušie, výpary, dym, domáci miláčikovia... tak to sú veci, ktoré asi veľmi neovplyvníte, stretávame sa s nimi denne a aj detskej pokožke neostáva nič iné, iba si na ne zvyknúť. No snažme sa bábätko príslušne obliekať a aspoň čiastočne chrániť pred nepriaznivým prostredím ako je dym, zafajčené priestory, klimatizácia atď.

Ako sa staráte o pokožku bábätka vy?

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Nepomôže ti, keď budeš vymazávať komentáre, ktoré sa ti nepáčia, lebo hovoria pravdu..Fakt je, že odkedy máš dieťa, ide to s tvojím blogom dole vodou. Je samozrejmé, že teraz je tvojou prioritou dieťa a nie blog, tak by si si mala dať pauzu od písania článkov a nie čitateľky nudiť príspevkami typu "ako sa starať o bábätko".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je mi jasné, že toto asi nie je článok pre každého, no nejaká mamička si ho určite rada prečíta.
      Ak teba článok nudí, tak ho predsa nemusíš čítať a už vôbec nie komentovať. Veď, ak ma niečo nezaujíma, tak to nebudem komentovať, a ak chcem autorovi niečo odkázať, dá sa to aj mailom.
      Celkovo, ak si myslíš, že to ide s mojím blogom dolu vodou, tak adios, neviem prečo ho ešte čítaš ...

      Odstrániť
  2. Tiez som mladá mamina 8 mesačného bábätka a Tvoj članok som velmi ocenila, dakujem za dobre rady a tipy! :) Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. súhlasím s tým bavlneným oblečením - u nás jedine bavlna ;) a ku tej kozmetike by som rada dala tip pre maminky s bábätkom s atopickým ekzémom, ktoré má svrbiace červené fliačiky a suchú pokožku - protopan - u nás mliečko aj olejček pekne zmiernili škvrny aj svrbenie a postupne sa vytratil

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!