Kedy a ako používať tampóny a kedy vložky

By Zuzulienka - 22.5.17

Tampóny, či vložky? Tiež si občas kladiete tú otázku, alebo v nej máte jasno??? Našťastie dnes už si môžeme vyberať z množstva produktov na trhu, no mali by sme vedieť, že obe varianty majú svoje výhody aj nevýhody.


V minulosti to ženy počas svojich dní nemali jednoduché. Používali rôzne kusy látky, alebo špeciálne pásy, ktoré sa upevňovali rôznymi spôsobmi k telu. Klasické vložky s lepiacimi pásikmi prerazili do sveta až v 70. rokoch 20. storočia.


V dnešnej dobe sú však už vložky úplne iné a  môžeme si vyberať z niekoľkých značiek a veľkostí.
S vložkami sa dnes celkovo nemusíte obávať nepohodlnosti počas vašich dní. Väčšinou sú už všetky:

- tenké, vysoko absorpčné a takmer neviditeľné aj pod obtiahnutými nohavicami
- je možné si vybrať z niekoľkých variant – denné, na noc, s krídelkami, bez krídelok, proste podľa vašej potreby
- jednoducho sa s nimi manipuluje, bývajú diskrétne zabalené


Nevýhodou vložiek je asi hlavne to, že menštruačná krv je zachytávaná mimo tela a tak po čase dochádza k rastu baktérií a zápachu. Nie, samotná menštruačná krv nezapácha, ale svojím pobytom mimo tela sa v nej množia baktérie a tie spôsobujú ten zápach. Preto vložky naozaj treba pravidelne vymieňať.

Ak by ste však chceli od vložiek niečo viac a zároveň chrániť životné prostredie, tak siahnite po značke Gentle day. Dostanete ich bežne kúpiť aj v DMke a sú to vložky tak trošku iné ako ostatné:

- sú ekologické, dermatologicky testované, vhodné pre citlivú pokožku
- sú vyrobené bez použitia chlóru a nedráždia pokožku, ani nevyvolávajú alergické reakcie
- každá vložka obsahuje aniónový pásik, ktorý pôsobením tepla a trenia vytvára infračervené vlny. A ako vieme infračervené svetlo je účinnou liečebnou terapiou. Vo vložkách však pôsobí ako eliminátor rastu baktérií, preto sa s nimi môžete cítiť dlhšie svieža a čistá.

Ak si myslíte, že tampóny sú výdobytkom modernej doby, tak ste na omyle. Vznikli už v staroveku, no samozrejme mali inú podobu ako dnes. Tú dostali až koncom 19. Storočia a tie dnešné vznikli na začiatku 20. storočia, kedy istý lekár musel doma počúvať sťažnosti svojej ženy na používanie veľkých a hrubých vložiek. A tak si v roku 1933 dal patentovať tento vynález. Najprv sa však stretol v kritikou, skutočne ocenené boli tampóny až v čase 2. svetovej vojny.


- sú malé, praktické a ľahko ich schováte do kabelky, či vrecka nohavíc
- ak si ho správne zavediete, necítite ho a v podstate ani neviete, že máte svoje dni
- nevzniká zápach, pretože menštruačná krv je absorbovaná vnútri tela
- môžete s nimi pokojne plávať a robiť mnoho iných športových činností, čo môže byť s vložkami menej pohodlné.

S tampónmi sú však často spojené riziká a tým najzávažnejším je Syndróm toxického šoku. Tento syndróm však nemajú na svedomí priamo tampóny, skôr nedostatočná hygiena súvisiaca s ich používaním a následným rozmnožením baktérie stafylokok. Tampóny preto:

- treba zavádzať a vyberať s čistými rukami, alebo aplikátorom
- pravidelne vymieňať. Maximálna doba je 8 hodín.
- vymeniť ihneď po plávaní.
- ak to nie je nutné, nepoužívať v noci.

Verím, že každá z nás má už odskúšané, čo kedy použiť, aby sme sa počas svojich dní cítili čo najpohodlnejšie. Celkovo lekári a odborníci odporúčajú striedať vložky a tampóny a nezabúdať počas svojich dní na zvýšenú hygienu.

Prezraďte: vložky alebo tampóny?? A napíšte mi aj aká je vaša obľúbená značka.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Tak to sa fakt pôjdem pozrieť do DMky, ale nejako som ich tam zatiaľ nevidela. Možno som slepá. Ja používam tampóny, na vložky mám mierne alergiu nerobí mi dobre ten materiál, mám z toho potom mykózy. Lepšie sa cítim s tampónmi a používam hlavne OB alebo Jessa, tie Jessa vraj tiež nie sú bielené.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vůbec mi tahle značka nic neříká. Moje menstruace začala brzy, ve 12 letech a tak se během té doby do dneška hodně změnilo. Používala jsem ze začátku vložky ale ty úplně nesnáším, velkou část života jsem používala tampóny a dnes mám menstruační kalíšek na který nedám dopustit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani jedno, jedine lady cup uz niekolko rokov!
    https://www.ladycup.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám rada Dm drogérie vždy si ich kúpim akú značku podľa potreby zároveň aj vložky+tampóny veľmi som rada že existujú aj tampóny na plávanie som veľmi potešená kedysi som nemohla plávať počas svojích dní a čakať až prestanú ale odkedy sú tieto tampóny a nielen ako účel na plávanie ale pomáhajú a som s nimi spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já používám už více než rok pouze kalíšek. Kdybych si měla vybrat mezi vložkami a tampony, určitě vyberu tampony. Vložky mi přijdou nechutné a nehygienické... Nějakou zkušenost z dřívějška s nimi také mám, ale byla to hrůza. Pravidelně mi protékaly a sedět ve vlastní krvi je prostě....

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!