RECEPT: Kysnuté tvarohové koláče

By Zuzulienka - 30.5.17

Kysnuté koláče robím asi tak raz za rok, napriek tomu, že konkrétne tieto dnešné mám veľmi rada. No neznášam prípravu toho cesta, čakanie, kým vykysne, následne vaľkanie atď. Ale tento víkend som si povedala, že ich predsa len urobím. Dostal sa ku mne jeden vraj osvedčený recept a podľa neho som ich pripravovala.


Tie moje nie sú síce ukážkové na pohľad, ale sú po upečení naozaj veľmi chutné a ich celková príprava sa mi zdala celkom rýchla.
Tak nech sa páči ponúkam recept:

Suroviny:
400g hladkej múky
50g kryštálového cukru
20g droždia
250 ml mlieka
70 ml oleja
1 vajce
1 lyžička kypriaceho prášku
štipka soli

Na plnku: tvaroh, vanilínový cukor, marhuľový džem
Na posýpku: hladká múka, cukor, maslo


Ja robím kysnuté cesto úplne jednoducho. Väčšinou všade robia tak, že najprv droždie nechajú napučať v mlieku, Ja však vždy všetky suroviny nasypem do misky a jednoducho zmiešam robotom na tuhé nelepivé cesto. A nechám pod utierkou vykysnúť. Robila to tak moja mamina, robím to tak ja a koláče sú výborné.

Keď cesto vykysne, dáme si ho na dosku a vyvaľkáme cca na 1-2 cm hrúbku. Vykrajujeme väčším pohárom kolieska, do ktorých prstami urobíme väčšiu jamku a plníme tvarohom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Do stredu dáme za lyžičku džemu. Môžete plniť aj makom, orechmi, proste, čo má kto rád. Ja mám najradšej tvarohové.

Nakoniec si urobíme posýpku zmiešaním masla, múky a cukru a posypeme ňou koláče. Dáme piecť pri 160°C cca 30 minút, alebo kým pekne nezhnednú.

Máte radi tieto koláče? S akou plnkou najradšej?
Dobrú chuť.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov

Ďakujem za všetky komentáre!