Ako si založiť blog a ako blogovať...

By Zuzulienka - 24.8.17

Na svete je dnes toľko blogov a blogerov, až mám niekedy pocit, že bloguje už naozaj každý. Áno, blogovať môže naozaj každý, no treba si uvedomiť, že to nie je len tak. Blog si vyžaduje veľa času, kreativitu, nápady, originalitu... a hlavne chuť. Aj preto sa mnohé blogy sa vyšvihnú do výšin a patria medzi tie top a iné upadnú do zabudnutia.


Ja blogujem už 5 rokov. Nie, nie som žiadna top blogerka, ani sa za ňu nepovažujem, no za tie roky prešiel môj blog mnohými zmenami, vylepšeniami, prelúskala som a stále sledujem množstvo skvelých blogov, a aj vďaka tomu si dovolím dám vám zopár tipov, ako na blog, ako si ho založiť, či ako blogovať.
Nech sa páči:



1. Chce to chuť písať, fotiť, tvoriť, vymýšľať
Každý z nás má nejaké záľuby. Niekto rád športuje, iný rád pozerá filmy, ďalší miluje varenie. A tak je to aj s blogom. Aj keď ho môže mať každý, nie je to úplne tak. Keďže s blogom sa spája hlavne písanie a fotenie, mali by ste tieto dve činnosti milovať, mali by byť vašimi záľubami a nemalo by vám problém robiť čokoľvek napísať. Ja sama milujem písanie od malička a aj preto som založila tento blog.

2. O čom má byť môj blog?
Tak to je asi druhý najdôležitejší bod, pri ktorom by ste tiež mali vychádzať zo svojej záľuby. Zbytočne budete písať o knihách, či varení, keď vás tieto veci ani trochu nebavia. Zamyslite sa nad tým, čo vás baví, pri čom sa vám rozbúcha srdce, rozprúdi krv v tele a celí sa rozžiarite. Môže to byť móda, kozmetika, cestovanie, varenie, alebo mix všetkého možného, čo máte radi.

3. Kde si založiť blog?
Je niekoľko možností, tou najjednoduchšou cestou je asi blogger, ktorý patrí pod Google, hlavne ak máte už vytvorený účet na gmail.com. Proste sa prihlásite a v aplikáciách Google (v pravom hornom rohu) si vyberiete možnosť Blogger.

V dnešnej dobe je však aj dosť populárny Wordpress.

Čo neodporúčam vôbec je blog.sk, blogy pomocou tohto systému sú neprehľadné a plné reklám, mne osobne sa nepáči táto platforma.

4. Originálny názov
Názov blogu je naozaj veľmi dôležitý. Môžete si vybrať:

- blog pod vlastným menom - napr. zuzkahraskova.sk, jankamarienkova.sk - tu však myslite na to, že takto bude vaša osoba ľahko vyhľadateľná na internete a každý kto zadá do Googla vaše meno a priezvisko, môže ľahko nájsť váš blog a vás. Ak vám o to ide, tak je to v poriadku, no ak chcete blogovať skôr bez mena a anonymne, tak pozor na to a zvoľte iný názov

- vlastný originálny názov - v názve môžete použiť aspoň svoje krstné meno, alebo ho nemusíte používať vôbec a môžete názvom skôr identifikovať to, o čom blog má byť. Napr. fashionblog, stylebykatka, radavarim, ilovesport, lifestylebynina atď
Proste pokuste sa názvom aspoň zčasti vystihnúť to, o čom chcete písať.

- no a nakoniec sa ohľadom názvu zamyslite aj nad tým, v akom jazyku ho chcete mať. Ak chcete písať v rodnom jazyku a články majú byť určené hlavne pre Slovensko a Česko, tak názov môžete pokojne ponechať vo svojom jazyku. No, ak chcete písať na blogu aj iným jazykom, predpokladám, že asi angličtinou, tak názov môžete mať aj v angličtine. Ale je jasné, že nič nepokazíte, ak si dáte anglický názov aj v tom prípade, že na vašom blogu nebude nič iné anglické - dnes je to celkom populárne a obľúbené a aj to lepšie znie.

Ak chcete úplne svoj vlastný názov bez prípon blogspot, wordpress a iné, tak si musíte zakúpiť doménu a potom si ju nastaviť do blogu. Ale o tom niekedy inokedy.

5. Dajte si záležať na dizajne a vzhľade blogu
Prezrite si mnoho iných blogov a sami zistíte, čo sa vám páči, čo sa dobre číta, aké fotky vyzerajú pekne a aké templaty sú prehľadné. Samotný blogspot ponúka na výber niekoľko (podľa mňa celkom zaujímavých) vzhľadov blogu, ktoré si viete ešte prispôsobiť podľa svojich predstáv, no pokojne si môžete na špeciálnych stránkach nájsť a zaplatiť aj nejaký úplne iný a nainštalovať ho na blog (templates for blogger). Zaplatiť hovorím preto, lebo je fakt si lepšie template kúpiť, ako sťahovať kadejaké free verzie, kde vám nemusí všetko fungovať.

Ak sa vám páči nejaký konkrétny template na nejakom blogu, stačí si preskrolovať daný blog až k päte, kde zvyčajne býva uvedené z akej stránky template pochádza.

Zopár tipov pre pekný vzhľad:
- najlepšie pre blog je čisté biele pozadie, alebo s jemnými pastelovými tónmi
- písmo je ideálne čierne na bielom, najlepšie sa číta
- píšte s mäkčeňmi, dĺžňami, bodkami, snažte sa bez chýb.
- typ písma vyberajte taký, ktorý podporuje slovenskú diakritiku.

6. Vymýšľajte vlastné články, buďte originálni
Nie je nič horšie, ako písať na blog posty typu: O čom písať... Blog má byť práve o tom, že viete o čom chcete písať. Ak to neviete, tak je zbytočné si ho zakladať. Je fajn byť originálny, a vymýšľať rôzne posty, no určite sa môžete inšpirovať aj mnohými inými blogmi, ktoré sledujete. Ja občas čerpám námety na posty od iných blogeriek, no vždy je to iný článok, nie okopírovaný. Pretože, keď na inom blogu nájdem článok: Čo rada nosím - tak si v podstate prevezmem len názov (a vlastne aj ten sa dá obmeniť) a celý článok píšem už o sebe a svojich obľúbených kúskoch.

7. Veďte si blogový denník, zápisujte nápady, plánujte články dopredu
V pracovnom alebo školskom nasadení môže byť občas problém nájsť si čas na blog a vymýšľanie článkov. Preto si zapisujte a plánujte. Založte si buď klasický diár, kde si budete počas dňa zapisovať nápady na články, a iné tipy, alebo si veďte tabuľku v exceli, kde si môžete okrem článkov písať aj iné veci poznámky, štatistiky, spolupráce, či čo kedy publikovať. Mne sa toto veľmi osvedčilo a vždy mám v zálohe niekoľko článkov.

8. Foťte si vlastné fotky
Nie je nič horšie, ako keď je blog plný stiahnutých fotiek z Googla, Pinterestu, či iných stránok. V prvom rade je nelegálne a v druhom rade, blog predsa tvoríte vy, tak prečo by ste nemohli vytvoriť aj fotky? Priznám sa, že ja sama nemám fotenie až tak v obľube, no s blogom to prišlo akosi samo a uvedomujem si, že bez fotiek by články nemali to správne čaro, dokonca, v dnešnej dobe si ľudia niekedy radšej pozrú pekné fotky, ako čítajú. Preto si vždy k článku nafoťte niekoľko fotiek k danej téme. Alebo je tu aj možnosť kúpiť si fotky v nejakej fotobanke - napr. Shutterstock.

Ak vás fotenie nebaví, a chcete len písať, aj to je možnosť. No v tom prípade musíte tvoriť naozaj veľmi kvalitný a zaujímavý obsah, aby si vás čitatelia obľúbili a vracali sa k vám, aj preto, čo som spomínala už v predošlom odstavci.

Ako fotiť?
- foťte fotky kvalitným fotoaparátom, ideálna je zrkadlovka.
- foťte vo veľkom rozlíšení
- voľte vhodný podklad a prostredie pre fotku. Ak fotíte napr. nejaký kozmetický produkt, ideálny je biely podklad, ktorý môžete doplniť o nejaké dekorácie, kvety atď.
- každú fotku pred publikovaním upravte a zmenšite na optimálnu veľkosť, aby vám pasovala do blogu
- na blog vkladajte veľké fotky - ak kliknete na obrázok v písaní článku tak vyberajte možnosť buď veľmi veľký alebo pôvodná veľkosť. Avšak, pri výbere pôvodnej veľkosti si musíte obrázok predtým upraviť na takú šírku, aby vám pasoval do blogu. Viac ako na to tu: TIPY A RADY PRE VÁŠ BLOG

9. Obohaťte svoj blog o rôzne aplikácie
Samotný blogspot ponúka mnoho modulov (gadgetov), ktorými blog vylepšíte, sprehľadníte...
Je fajn mať na blogu:

- položku O mne -  niekde v hornej časti blogu, vaša fotka plus pár viet o vás, o čom píšete
- Vyhľadávacie pole - sprehľadní orientáciu na vašom blogu a čitatelia ľahko nájdu, čo potrebujú
- Archív článkov - ideálne taký, kde má čitateľ možnosť vidieť počet článkov v danom mesiaci a po rozkliknutí sa mu rozbalí celý mesiac v samotnom archíve, nie len na blogu, a až tam si klikne na článok, ktorý ho zaujíma.
- Obľúbené alebo najčítanejšie články - tie si každý rád prečíta a je fajn in mať zvlásť po ruke v bočnom stĺpci
- Možnosť sledovania - či už cez FB alebo GFC. Ja sama najradšej sledujem blogy cez blogger a teda cez GFC a na mnohých blogoch mi táto možnosť chýba.

Ako na to:
V menu Blogger - Rozloženie - Pridať modul Gadget - Ďalšie moduly Gadget - Následníci - Pridať
Môžete si ich premenovať aj na Followers, ako mám ja, alebo akokoľvek inak.

10. Berte blog ako svoju záľubu, no nebojte sa pretvoriť ho na niečo viac
Blogovanie vás má v prvom rade baviť. Ak nemáte týždeň chuť písať, nenúťte sa do toho, len aby ste publikovali nejaký článok. Píšte kvalitne, s prehľadom, chuťou, radosťou... Nebojte sa prijať spolupráce, no neberte rad radom všetko. Rozmýľajte, plánujte, tvorte.. A hlavne nebojte sa časom vytvoriť z blogu niečo, čo vás môže živiť. Pretože, všetko je možné!

Tipy na záver:

- článkom priraďujte menovky - kozmetika, recenzia, outfit, recept - aby keď niekto má záujem nájsť napr. všetky vaše recepty, si mohol kliknúť iba na menovku Recept a vyhodí mu všetky recepty. Ako na to, nájdete tu: Ako vytvoriť na blogu záložky a menovky

- s blogom si založte instagram, blogový Facebook, prípadne twitter, snapchat - ideálne pod rovnakým názvom. To všetko vám pomôže zvýšiť návštevnosť a čítanosť vášho blogu.

- dajte o svojom blogu vedieť známym, komentujte iné blogy, aby sa o vás svet dozvedel.

A hotovo. Tipov by sa ešte našlo určite viacej, no to by bol nekonečný článok. Dúfam, že ste si v ňom našli aspoň niečo užitočné, a dajte mi vedieť do komentárov ešte vaše tipy pre blog. a

Zároveň budem rada, ak zanecháte aj odkaz na váš blog, aby sme mohli porovnávať, či navzájom odpozerať a inšpirovať sa nielen pomocou tohto článku, ale aj samotnými blogmi.

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Dnešní článek se ti moc povedl. Souhlasím se všemi body.:) Určitě je nejdůležitější, aby autora blogování bavilo a musí to být na jeho stránkách vidět na první pohled.
    No a pak už jen vydržet a nevzdávat to, když po prvních měsících ještě nemáte "ty tisíce" followerů.

    I kvůli pár lidem, kteří by blog četli skutečně s radostí, stojí za to psát.:)

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvěle napsané :)! Všechny body jsou opravdu moc důležité a na první pohled poznám, jestli se ten člověk blogu věnuje s láskou. Ten blog vypadá úplně jinak a člověka hned zaujme :). Akorát si nějak nepotrpím na to, aby byl blog co nejvíce vidět, takže facebook a twitter si zakládat kvůli blogu nepotřebuji.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeden z nejlepších článků, které jsem na tohle téma četla. Žádné shazování cizích blogů, naopak nenásilnou formou vypsáno vše podstatné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto je hodně povedený článek a pro začínající lidi určitě hodně přínosný :) Se vším s tebou souhlasím a hlavně s bodem, že když chce člověk založit blog, tak musí vědět o čem a ne se ptát čtenářů, o čem má psát.

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zuzka, uvažujem si založiť tiež blog a tvoje rady ma oslovili. Ja mám rozpracovaných niekoľko tém, ktorým sa venujem už niekoľko rokov, ale ešte som sa dosiaľ s nimi s nikým nepodelila. Ozvem sa, keď sa zviditeľním :-). Zdraví ťa Vera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, teším sa a som zvedavá na blog :-) Rada si potom prečitam :)

      Odstrániť
  6. Založiť blog dá fakt zabrať. Najmä všetko ponastavovať je hrôza ale potom už pravidelne prispievať novými článkami a diskutovať s ľudmi a radiť sa to už je fajn - túto časť mám aspoň ja rada. Ale založiť si niečo a paplať sa s technickými a odbornými vecami to bleee

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ono stále je to dobrá voľba čo si uviedla ale je tu aj táto skvelá možnosť ktorá je úplne zadarmo: https://picuscapital.sk/blogs-picuscapital/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!