Poznáte svoj typ pleti a viete, čo jej sedí?

By Zuzulienka - 19.8.17

Zistiť svoj typ pleti môže byť niekedy naozaj ťažký oriešok. Istý čas sa vám zdá suchá, inokedy zas mastná, či so sklonom k tvorbe akné? Nuž aj naša pleť môže mať svoje obdobia, každú chvíľu inak reagovať na prípravky, krémy, ale existuje jeden zaručený spôsob, ako ľahučko zistíte, aký typ pleti naozaj máte.


Myslím, že ho poznáte, je to test s papierovým obrúskom. Ak nepoznáte, najvyšší čas vyskúšať. Možno konečne zistíte alebo sa uistíte, ktorý typ pleti na vás sedí.



Rozoznávame 4 základné druhy pleti:

normálna, suchá, mastná, zmiešaná, 
no ale ešte je tu aj pleť - citlivá.

Takže celkovo ich máme 5.

Čítala som však, že normálnu pleť majú akurát bábätká a deti, a v puberte sa naša pleť mení na jednu z ďalších popísaných, alebo sa môže stať aj citlivou. Avšak určite sa nájdu medzi nami aj výnimky, ktoré majú to šťastie a ich pleť je aj v dospelosti normálna.

Normálna pleť je proste dokonalá. Nemá sklony k vysúšaniu ani masteniu sa, neleskne sa, netvoria sa na nej vyrážky, je hladká, jemná, proste pleť, po ktorej túži asi každá z nás. Ak si však myslíte, že nevyžaduje nič špeciálne, ste na omyle. Taktiež sa treba o ňu starať, pravidelne odličovať, čistiť, hydratovať...

Vlastne o každý typ pleti sa musíme starať. Dnes už nie je problém si pre svoju pleť vybrať presne to, čo jej vyhovuje. Mnohí výrobcovia kozmetiky vytvárajú špeciálne kozmetické rady určené pre daný typ pleti. A tak to robí aj Yves Rocher. Nájdete u nej až 5 radov kozmetiky.


No ale poďme si viac povedať o každom type pleti a odporučiť aj nejaký výrobok.

SUCHÁ PLEŤ

Suchou pleťou trpí približne 20% populácie. Suchá pleť je napnutá, drsná na dotyk, bez lesku, po umytí cítime nepríjemné pnutie, môžu sa na nej tvoriť dorbné šupinky a je náchylenejšia k tvorbe vrások. Na rôzne vonkajšie vplyvy často reaguje začervenaním. Ale môže sa na nej objaviť aj akné.

Starostlivosť o suchú pleť:
- pravidelná hydratácia zvnútra aj zvonka.
- nepreháňajte to s peelingom, bohato stačí 1krát za 10 dní, pokojne aj menej často.
- na čistenie sú vhodné hlavne rôzne mlieka, oleje a prípravky bez obsahu alkoholu, či so špeciálnymi hydratačnými zložkami
- pozor na horúcu vodu. Myslite na to, že voda celkovo pleť vysušuje a horúce dvojnásobne.
- vyhýbajte sa prílišnému slnku, fajčeniu, suchému vzduchu

TIP na produkt Yves Rocher Nutritive Vegetal čistiaci gél
Gél má veľmi jemnú konzistenciu, na umytie celej tváre vám postačí velkosť menšieho hrášku. Tým pádom aj dlho vydrží. Vôňa je príjemná, pleť vyčistená. Po umytí je vyživená, necítiť žiadne pnutie, ale naopak hydratovanú pokožku.


MASTNÁ PLEŤ

Mastná pleť, tak to nie je žiadna výhra. Neustále sa leskne. Viac sa na nej tvorí akné a vyrážky. Trápia ju rozšírené póry. Má však aj jednu výhodu - starne oveľa pomalšie, ako suchá pleť a teda človek s mastnou pleťou môže vyzerať na menej rokov, ako v skutočnosti má. No priznajme si, lesknúť sa celý deň asi nie je príjemné pre žiadnu z nás, preto hlavnou úlohou v starostlivosti o mastnú pleť bude redukcia mazu a zmatnenie pleti.

Starostlivosť o mastnú pleť:
- pravidelné čistenie pleti ráno aj večer
- pozor na prehnané čistenie, alebo používanie agresívnych prípravkov. Ani prípravky s obsahom alkoholu vám nezaručia, že bude vaša mastná pleť matná.
- vhodné je používanie masiek, ktoré poriadne prečistia póry
- sú pre ňu vhodné hydratačné krémy s ľahkým zložením a zmatňujúcim efektom
- výborným tipom sú aj zmatňujúce obrúsky, ktoré môžete použiť kedykoľvek cez deň

TIP na produkt Yves Rocher Sebo Vegetal čistiaca maska
S maskou nemám osobnú skúsenosť, keďže mastnou pleťou vôbec netrpím, ale zdala sa mi ako vhodný tip pre mastnú pleť. Odstaraňuje prebytočný maz, sťahuje póry, pleť vyhladí.



ZMIEŠANÁ PLEŤ

Zmiešaná pleť je najčastejšie sa vyskytujúcou pleťou. Býva v niektorých oblastiach suchá až šupinatá, a hlavne v T zóne (čelo, nos, brada) mastnejšia. Preto sa môže niekedy starostlivosť o ňu zmeniť doslova na boj. Mnohé z nás používajú na starostlivosť o ňu až 2 druhy prípravkov: jeden na suché miesta, druhý na mastné miesta. Vôbec to nie je nutné. Existujú špeciálne krémy, ktoré akoby upravujú túto nerovnosť pleti a zjednocujú ju.

Starostlivosť o zmiešanú pleť:
- základ je ako u každého typu pleti čistenie, dôkladnejšie čistite hlavne v oblasti T-zóny, alebo proste tam, kde je vaša pleť mastnejšia.
- vyhýbajte sa ťažkým hydratačným krémom, vhodné sú tie s gélovou konzistenciou
- aspoň raz do týždňa si doprajte masku, peeling pokojne 2krát za týždeň
- vhodné sú prípravky s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré preniknú do hĺbky a vyčistia póry

TIP na produkt  Yves Rocher Hydra vegetal peeling
Peeling je príjemný, nie príliš drsný, sviežo vonia. Pleť vyčistí, zbaví odumretých buniek, rozjasní a zanecháva hydratovanú.



CITLIVÁ PLEŤ

V dnešnej dobe asi celkom populárna. Nepriaznivé vplyvy okolia, strava a mnoho iných faktorov na našu pleť denne vplývajú. A preto sa u nás môže vyskytnúť svrbenie, začervenanie, pnutie, vyrážky, drsnosť, jednoducho vôbec sa s takou pleťou necítime pohodlne. A máloktorá kozmetika nám vyhovuje.

Starostlivosť o citlivú pleť:
- kozmetiku vyberajte naozaj starostlivo
- vhodné sú prípravky s obsahom harmančeka, ovseného mlieka, panthenolu alebo aloe vera - všetky pôsobia upokojujúco a to citlivá pleť potrebuje
- čistite hlavne s pleťovými mliekami, krémami
- vyhýbajte sa alkoholu, parfumovaným prípravkom, či prípravkom s množstvom neznámych zložiek

TIP na produkt Yves Rocher Sensitive Vegetal micelárna voda 
Pleťová voda sviežo vonia, pleť vyčistí, osvieži a naozaj nijako nedráždi, skôr ju upokojí.



Tak čo, aký typ pleti máte???
Našli ste pre ňu aj vyhovujúci produkt? Aký?
Píšte do komentárov, som zvedavá, aký typ pleti je najčastejší...

  • Share:

You Might Also Like

3 komentárov

  1. Skvělý článek, myslím si, že spoustě dívkám/ženám pomůže :) Já mám pleť mastnou a opravdu to není žádná výhra. Stačí se jeden den neodlíčit, nebo se odlíčit špatně, vynechat krok v rutině, na kterou je pleť zvyklá a katastrofa je na světě. Okamžitě mi vyskáčou pupínky. Taky musím vybírat makeup, který zmatňuje a drží dlouho. Když se s tím ale člověk srovná a umí s tím něco udělat, tak se to dá vydržet :)

    Pauline’s Tiny World♥

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!