Lodičky, lodičky...

By Zuzulienka - 4.12.17

Položili ste si niekdy otázku, odkedy tu sú a ako vlastne vznikli?? Dámske lodičky boli a budú vždy symbolom ženskosti a elegancie, a myslím, že každá z nás aspoň jedny vlastní. Už ako malé sme obdivovali naše maminy a obúvali sa do ich lodičiek, dnes sa môžeme promenádovať vo vlastných, a dať tak nášmu outfitu elegantnú bodku.


História vysokých opätkov siaha až kdesi do antiky. Ľudia si vždy chceli zvyšovať postavu pomocou obuvi, a také topánky na vysokom podpätku boli dlhú dobu súčasťou jazdeckého odevu. Také tie klasické lodičky vznikli kdesi v 16. storočí a boli výsadou vysokopostavených mužov, nie žien. Áno, dobre čítate. Opätky nosili najprv muži. K ženským outfitom začali patriť až po roku 1860, no najväčší BOOM ich nosenia nastal až po 20. storočí. A tam to začalo vo veľkom...



Dnes dostanete lodičky naozaj od výmyslu sveta - vysoké, nízke, na tenkom, či hrubom opätku, v rôznych farbách, materiáloch, so vzormi a inými doplnkami...

A vedeli ste, že:

- istú dobu v minulosti ženy vôbec nemohli nosiť lodičky. Bol vydaný tzv. podpätkový zákon, ktorý to ženám vyslovene zakazoval, a tá ktorá ho porušila, bola upálená.

- najznámejší dizajnéri krásnych a drahých lodičiek sú: Manolo Blahnik, Jimmy Choo a Christian Louboutin

 -lodičky kúpite naozaj v rôznych cenách, dokonca tie najdrahšie stoja 3 000 000 dolárov. Sú celé posiate červenými rubínmi s 50 karátovými diamantmi.


- najznámejšou milovníčkou vysokých opätkov je Carrie v podaní Sarah Jessicy Parker zo seriálu Sex v meste

- za najškaredšie lodičky boli vyhlásené kopačky na podpätku. Veru aj také topánky existujú.

- najvyššie lodičky sveta navrhol Louboutin a vyzerajú takto. Neviem, či sú nositeľné, no ak áno, tak musia z nich brutálne bolieť nohy.


- na Taiwane nájdete kostol v tvare sklenenej dámskej topánky

- na maďarských svadbách je zvykom, že si ženích pripije nevestinou lodičkou :-D

- v dnešnej dobe sú už realitou aj teleskopické lodičky. To sú také, na ktorých si jednoducho hocikedy počas dňa zvýšite alebo znížite opätok.

- módni návrhári dnes naozaj nezaháľajú a vytvárajú nevšedné a bizarné lodičky. Napr. aj takéto s ľudským ochlpením...


- časopis Eva každoročne usporadúva Beh v lodičkách, kotrého výťažok ide na charitatívne účely. Podmienkou je mať na sebe lodičky s min. 7 cm opätkom a môžete bežať.

- extrémne vysoké opätky a ich časté nosenie má zlý dopad na chrbticu, kĺby, chodidlá... Preto opatrne.

- kvôli nevhodne zvolenej obuvi sú na pohotovosti často zaznamenávané aj úrazy spôsobené hlavne neistou chôdzou vo vysokých lodičkách

Ja osobne mám vysoké opätky veľmi rada a mám pocit, že keby mám tak o 10 cm menej, tak ich nosím denne. Lenže ja som už dosť vysoká aj bez opätkov, preto extrémne vysoké lodičky nenosím. Max. tých 8 cm.

Na záver si ešte pozrite zaujímavú históriu lodičiek za posledných 100 rokov :-)


Nosíte lodičky?
Koľko párov lodičiek vlastníte?
Preferujete značkové lodičky, alebo vám stačia tie bežne dostupné?
Krásny večer!

  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Ja mám doma asi troje a to jedny z nich klasické čierne ;) ja preferujem skôr sandále

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zajímavý a poučný článek. Zaujaly mě teleskopické lodičky. Já sama mám doma 2 páry, ale nosím je jen výjimečně. Mám raději pohodlnější obuv bez podpatků. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lodiček mám spousty a miluji je. Navíc jsem prcek a i s nimi jsem furt mala, takze ani chlapa nepřevyšuji. Rozhodně ale nenosim denně, do práce jsou nepraktické.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. lodičky sú naozaj asi najkrajšou obuvou na žene :) mám doma pár kúskov a rada ich nosím, i keď som rada aj keď si môžem dať pohodlnejšiu obuv, pretože na tých našich chodníkoch to nie je vždy sranda s opätkami :)
    MakeupbyVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článok. Mám doma len jedny, kvôli mojej veľkosti 35. Je naozaj ťažké nájsť pekné, kvalitné a pohodlné lodičky vo veľkosti 35 :D

    AN Beauty Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lodičky občas nosím ale väčšinou len s nízkymi opätkami takže úplne nepatria medzi moje obľúbené kúsky :) inak pekný článok

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!