Máte radi ríbezle? Ja áno, aj ríbezľový džem, a nakoľko je aktuálne ich sezóna, rozhodla som sa urobiť tento koláčik. Dá sa robiť s rôznym ovocím, no tie ríbezle sú na ňom asi najlepšie. A hlavne viete ich tam použiť veľa. A zvládnete ho raz-dva.
Cesto:
100g masla70 g cukru
1 vajce
200 g hladkej múky
Náplň:
500 g hladkého tvarohu
200 ml mlieka
2 vajcia
150 g cukru
1 vanilínový cukor
Ozdobenie:
200 ml smotany na šľahanie
ríbezle, prípadne iné ovocie
Postup:
Cesto: vymiešame si zmäknuté maslo s cukrom, pridáme vajce a múku so štipkou soli. Všetko rukami spojíme v tuhé cesto. Okrúhlu formu si vymažeme maslom, vložíme do nej cesto a pomúčenými prstami ho roztlačíme do formy tak, aby nám vznikol okraj vysoký asi 5 cm. Na cesto vylejeme tvarohovú náplň.
Náplň:
Zmiešame tvaroh s mliekom, vajcami, cukrom a vanilínovým cukrom. Náplň bude taká riedka, ale nebojte sa toho, tak to má byť.
Koláč dáme takto upiecť do rúry na 180°C asi 45 minút, dávame pozor, aby nám povrch nezhorel.
Po upečení ho necháme celkom vychladnúť.
Nakoniec si vyšľaháme smotanu a rozotrieme ju na vychladnutý koláč.
Povrch posypeme ríbezľami.
Ale pokojne môžeme použiť aj akékoľvek iné drobné ovocie, prípadne nasekané mandle, nastrúhanú čokoládu - kto má čo rád.
3 komentárov
Já rybíz mám nejraději v marmeládě a nebo právě na pečení. Tento koláč neznám, ale mám moc ráda to prolínání chutí, sladký koláč a mírně nakyslý rybíz. Určitě vyzkouším:-)
OdpovedaťOdstrániťNo, tak tento koláč vypadá naprosto dokonale. Hned bych ho snědla. Tak asi budu muset upéct :-)
OdpovedaťOdstrániťKetrin ~ Vnímej blog
K odpolední kávičce ideální, mňam. :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!