RECEPT: Ríbezľový koláč s tvarohom

By Zuzulienka - 18.7.22

Máte radi ríbezle? Ja áno, aj ríbezľový džem, a nakoľko je aktuálne ich sezóna, rozhodla som sa urobiť tento koláčik. Dá sa robiť s rôznym ovocím, no tie ríbezle sú na ňom asi najlepšie. A hlavne viete ich tam použiť veľa. A zvládnete ho raz-dva.


Cesto:
100g masla
70 g cukru
1 vajce
200 g hladkej múky

Náplň:
500 g hladkého tvarohu
200 ml mlieka
2 vajcia
150 g cukru
1 vanilínový cukor

Ozdobenie:
200 ml smotany na šľahanie
ríbezle, prípadne iné ovocie

Postup:
Cesto: vymiešame si zmäknuté maslo s cukrom, pridáme vajce a múku so štipkou soli. Všetko rukami spojíme v tuhé cesto. Okrúhlu formu si vymažeme maslom, vložíme do nej cesto a pomúčenými prstami ho roztlačíme do formy tak, aby nám vznikol okraj vysoký asi 5 cm. Na cesto vylejeme tvarohovú náplň.
 
Náplň
Zmiešame tvaroh s mliekom, vajcami, cukrom a vanilínovým cukrom. Náplň bude taká riedka, ale nebojte sa toho, tak to má byť.

Koláč dáme takto upiecť do rúry na 180°C asi 45 minút, dávame pozor, aby nám povrch nezhorel. 
Po upečení ho necháme celkom vychladnúť. 
Nakoniec si vyšľaháme smotanu a rozotrieme ju na vychladnutý koláč. 
Povrch posypeme ríbezľami. 
Ale pokojne môžeme použiť aj akékoľvek iné drobné ovocie, prípadne nasekané mandle, nastrúhanú čokoládu - kto má čo rád.



Tak čo, vyskúšate?

  • Share:

You Might Also Like

3 komentárov

  1. Já rybíz mám nejraději v marmeládě a nebo právě na pečení. Tento koláč neznám, ale mám moc ráda to prolínání chutí, sladký koláč a mírně nakyslý rybíz. Určitě vyzkouším:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, tak tento koláč vypadá naprosto dokonale. Hned bych ho snědla. Tak asi budu muset upéct :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovedaťOdstrániť
  3. K odpolední kávičce ideální, mňam. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!