Čo nám dáva ovocie?

By Zuzulienka - 19.5.13

Krásne nedeľné ráno!

Nedávno som na blogu písala článok o ovocí a zelenine, ktorý by si zaslúžil pokračovanie. Konkrétne sa zameriam na ovocie, je sladké a mnohým z nás chutí viac ako zelenina. Navyše sezóna ovocia sa práve rozbieha, začínajú dozrievať jahody, čerešne a postupne príde aj ďalšie ovocie - predsa len najlepšie je zo záhradky.


Poďme sa teda pozrieť, čo jednotlivé kúsky obsahujú a v čom sú pre nás prospešné. Občas nás totiž trápia rôzne nepríjemnosti a myslím, že lepšie ako tabletkami je liečiť ich práve zdravou stravou, ak sa dá.

Pre pevné zdravie:
Jablko – jedno denne vraj podporuje zdravie. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Je vraj aj dobré na zápach z úst.

Proti chrípke:
Citrusové plody (pomaranč, grep, mandarinka, citróny, limetky) - ako určite viete, tak toto chutné južanské ovocie obsahuje veľa vitamínu C a podporuje hlavne imunitu. Treba ho teda jesť v období chrípok.

Na energiu:
Banány - tiež k nám cestujú zďaleka a sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý pôsobí na nervový systém a teda zlepšuje náladu, zabraňuje kŕčom a znižuje vysoký krvný tlak. Navyše banán je ideálnou potravinou pred cvičením, poskytne totiž dostatok energie až na hodinu cvičenia. Vraj dokonca pomáhajú aj na PMS (predmenštruačný syndróm).

Pre rast svalov a regeneráciu kĺbov
Ananás - možno to bude znieť čudne, ale práve ananás je vraj tým ovocím, ktoré podporuje svaly, ich rast a takisto aj obnovu šliach a tkanív. Taktiež podporuje chudnutie a spaľovanie tukov

Na únavu
Kiwi - obsahuje asi najvyššie množstvo vitamínu C, spomedzi všetkého ovocia. Posilňuje tak imunitu, zlepšuje zrak, či dokonca aj zaháňa únavu. Ak sa vám teda nič nechce, dajte si kiwi. A kľudne aj so šupkou, tá je po dôkladnom umytí normálne jedlá.

Proti depke
Hrozno - o hrozne si môžete prečítať TU.

Na zvýšený cholesterol
Avokádo - tak práve toto exotické ovocie, ktoré síce obsahuje dosť kalórií, ale aj zdravých tukov, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Doprajte si ho občas v šalátoch, pomazánkach, či iných jedlách.

Na prečistenie
Hrušky - sú síce dosť sladké ovocie, no majú výrazné čistiace účinky a odstraňujú zápchu. Okrem toho vraj zaháňajú depresiu. Obsahujú veľa vitamínov B.
Broskyne - s chlpatou šupkou podporujú zdravé srdce a celý cievny systém. Taktiež majú prečisťujúce a močopudné účinky.

Na krásne opálenie
Marhule - tak toto ovocie, ktoré mám najradšej len v lete priamo zo záhradky podporuje krásnu a zdravú pleť a vlasy. Navyše obsahuje aj veľa betakaroténu, čo podporuje zdravé opálenie.

Antioxidačné
Jahody - sú naozaj skvelým ovocím. Bojujú proti rakovine, akné, pomáhajú na ľadvinové kamene a sú naozaj bohatým zdrojom vitamínu C. Majú naozaj minimum kalórií a napriek tomu sú tak chutné. Chránia aj mozog a ako napovedá ich červená farba - pôsobia aj antioxidačne.

Proti rakovine
Černice, čučoriedky, ríbezle, brusnice - tak práve toto drobné ovocie je tým pravým na ničenie rakovinotvorných buniek. Pomáha tak chorobe nielen predchádzať, ale s §ou aj lepšie bojovať, keď prepukne. Určite ste už počuli o ľuďoch, ktorí sa z rakoviny vyliečili zdravou a prírodnou stravou. Niečo na tom určite bude.

Na zápchu
Slivky - aj keď sa to možno nezdá, alebo ste o tom nevedeli, tak práve slivky sú známe tým, že podporujú vyprázdňovanie a odporúča sa ich jesť hlavne ak trpíme zápchou. Výborné sú aj v sušenej podobe, vraj ich stačí zjesť pár nalačno a zapiť pohárom vody :)

Na chudnutie
Grapefruit, ananás, melón - tak tieto a aj mnoho iných kúskov ovocia podporuje chudnutie tým, že buď zabraňuje vytváraniu tukových buniek, alebo pomáha organizmus viac prečisťovať a tým sa zbavovať škodlivín a aj rozpúšťať tuk.

Pre krásnu pleť
Čerešne - obsahujú zinok a vitamín C, spomaľujú tak starnutie a ochabovanie pleti. Prinavracajú jej mladosť a zdravý vzhľad. A práve začína ich obdobie. Tak dobrú chuť.

Pre zdravé vlasy a nechty
Kokos - alebo lepšie povedané kokosové mlieko, ktoré ich vyživí a dodá im potrebné látky pre ich zdravý vzhľad. Vyskúšajte ho.
Maliny - tie taktiež podporujú zdravie a pevnosť vlasov a bojujú aj proti lámavosti nechtov. Veľmi dobre pôsobia aj na problémy s obličkami.

Tak čo, máte s nejakým ovocím konkrétne skúsenosti? Pomohlo vám s nejakým problémom?

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. když tak čtu, jaké má ovoce účinky, měla bych ho asi začít jíst víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásně zpracovaný článek! Musím říct, že něco už znám, ale něco jsem se přiučila. Já osobně nedám dopustit na jahody, meloun a taky miluji ananas :)
    Just be yourself by Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obohacujúci článok :) Nejem veľa ovocia, ale práve som si vytypovala niektoré, ktoré sa budem snažiť jesť :)
    http://karinvirag.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi dobrý článok! Mám rada takéto témy :) Keďže mám nejaké to vzdelanie v tejto oblasti so všetkým úplne súhlasím a odporúčam! Ale najlepšie je konzumovať ovocie z vlastnej záhradky, to zo supermarketov má v sebe viac pesticídov ako vitamínov :(

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!