Mikuláš alebo sladkosti, ktoré milujem

By Zuzulienka - 6.12.13

Ako deti sme sa každý rok tešili na tento deň. Mal prísť Mikuláš a dobrým deťom doniesť sladkosti, zlým uhlie a palicu. Našťastie som patrila asi k tým dobrým, pretože každoročne som si v topánke našla nádielku sladkostí. Sladkostí, ktoré miluje každý z nás... aj keď poznám ľudí, čo na sladké nie sú – ale celkovo to veľmi nechápem. Ako môže niekto povedať, že ja na sladké nie som??? Z mojich úst to počuť nikdy nebudete... ja som proste vždy bola na sladké. Ako môžu byť pre niekoho maškrtou slané chipsy? U mňa maškrta okamžite evokuje niečo sladké...


Sladkú chuť milujeme preto, lebo nám určitým spôsobom pripomína detstvo. Formovala sa u nás ešte v období, na ktoré si nepamätáme - a to konkrétne, keď jedinou našou potravou bolo materské mlieko - a naše bunky a mozog si tú sladkú chuť zapamätali. 
To aký druh sladkého neskôr uprednostňujeme, vo veľkej miere určuje už výchova a naši rodičia. Postrehla som to sama na sebe. Moji rodičia keď nám mali dať nejakú sladkosť, tak to boli takmer vždy rôzne keksy, napolitánky, čokoláda alebo domáce koláče. Čokoládové tyčinky typu Deli, Mars, Koko a iné podobné nám asi nikdy nekúpili a som im za to vďačná. Vieme totiž, že sladkosti nie sú pre naše telo zdravé, no keď už si nejaké dopriať, tak radšej to menšie zlo. A tým sú podľa mňa skôr rôzne keksy a oblátky – ideálne slovenskej či českej výroby, či domáce koláče, ako rôzne presladené tyčinky s umelým obsahom a pôvodom, ktovie odkiaľ. Dodnes mi vôbec nechutia. A keď sa rozhodnem kúpiť si niečo sladké, tak to vyzerá takto:



Všetko sú to moje obľúbené sladkosti a keď už niečo sladké kupujem, tak vyberám práve z tejto ponuky.

Z domácej výroby mám najradšej:
- všetky tvarohové koláče – okrem tvarohového závinu – to je jediná podoba závinu, ktorá mi nechutí
- makové koláče
- jablkové koláče
- jednoduché koláče z piškótového cesta s ovocím – ideálne jahody a marhule
- nepečené smotanovo-tvarohovo-jogurtové torty, poháre, pochúťky.

Napriek tomu, že milujem sladké, tak nezjem zas všetko. Sú aj veci, ktoré mi absolútne nechutia, alebo inak povedané, keď mám chuť na sladké, tak si určite nekúpim toto:
- gumové medvedíky,
- cukríky akéhokoľvek typu,
- plnkové zákusky,
- tyčinky Mars, Deli, Koko, Lion, Banány v čokoláde
- lízatká


Potom je tu ešte samostatná kapitola, kde by som zaradila čokolády. Klasické tabuľkové čokolády. Nie som z tých, čo by si museli dať každý deň kúsok, no nie som ani z tých, ktorým čokoláda nechutí.
Je to pre mňa sladkosť, na ktorú musím mať vyslovene chuť. Je to pre mňa sladká bodka, ak som najedená a mám chuť ešte na niečo sladké, no nič väčšie ako tabuľku čokolády by som nezvládla.


Takže tak je to u mňa. Mimochodom všetky tie sladkosti som nekupovala pre seba, ale keďže je dnes Mikuláša, tak už sú zabalené v balíčkoch pre zopár mojich blízkych :)

Čo je vaša naj sladkosť? Čím by vás Mikuláš zaručene potešil?

Prajem vám krásneho Mikuláša!

  • Share:

You Might Also Like

9 komentárov

  1. Tak ja naopak Snickers apod miluju, snist tabukku cokolady mi taky nedela problem. Naopak ruzne susenky moc nemusim.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já dostala včera od milého Milku, tu dvoubarevnou... a než se vrátil z vany, měla jsem ji v sobě! :D Jsem hrozná. Miluju Kinder a Milka sladkosti a pak taky 3Bit, ale gumídky taky moc nemusím a KoKo, Banány apod mi nechutnaly nikdy, ani Margotka...

    www.thechangeofmissy.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hm hned by som si dala.. :D ja zase neznášam Margot.. vobec mi to nechutí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je horor toto vidět, jelikož bych si hned něco dala :D!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. oh také chute mi teraz robíš na večer :D z týchto najviac zbožňujem miňonky (modré), brumíka, skoro všetko od kinder, milka čokolády .. + ešte oreo :)

    http://just-followyourdreams.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja som presný opak, zbožňujem čokoládové tyčinky ako margot, koko, banany, všetky druhy kinder čokolád a hlavne gumených medvedíkov.. sušienky alebo keksy nejem skoro vôbec - jedine horalku a bebe dobre rano :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hmmm...naozaj sa čudujem že som našla niekoho takého,kto má na tieto veci podobný názor.No a keksy [a hlavne tie polomáčané]či sušienky -to je moje.Pozývam na môj blog[prvý].
    http://beautybypetruska.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dakujem za vaše komentáre. Vidim, že je to také striedavé s nami: jeden má rád to, čo druhý neznáša :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!