Ako píšem články na blog

By Zuzulienka - 20.1.18

Môj blog je niečo, čo ma baví už zopár rôčkov. Ak ma sledujete pravidelne, tak ste iste postrehli moju 30-dňovú výzvu, v ktorej som sa zaviazala skúsiť napísať počas januára 30 blogových článkov. Chcem si proste skúsiť, či si viem ešte lepšie zadeliť voľný čas, čo mám a či sa dokážem niečomu venovať pravidelne aj popri starostlivosti o domácnosť, dieťa a vybavovaní iných bežných nutností.


Zatiaľ sa mi to darí, každý deň od prvého januára som doposiaľ publikovala jeden článok. Možno viacerým z vás napadla otázka, že o čom vlastne budem písať, odkiaľ beriem nápady na články a sami ste zvedaví, či sa ich za mesiac dá vôbec toľko publikovať.



Ja tvrdím, že keď máte niečo radi a baví vás to, tak by nemal byť pre vás problém riešiť veci s tým spojené. A to je v prípade blogu - vymýšľanie článkov, fotenie, plánovanie, kedy, čo a ako.
Mne napr. naozaj nerobí problém vysypať zo seba kedykoľvek na akúkoľvek tému, ktorej sa rozumiem, článok na jednu A4.

Kto môže písať blog...

Jednoducho ja stále hovorím, že základom pre to, aby ste mohli písať blog je:
- mať bohatú fantáziu
- mať výbornú slovnú zásobu
- ovládať gramatiku a celkový jazyk, v ktorom chcete písať
- a veľkým plusom je aj, ak ovládate prstoklad (ak nie, tak vám akurát bude jeden článok namiesto hodiny trvať 3 hodiny)

Bloger by preda mal vedieť o čom chce písať a ak to nevie, tak nech radšej nepublikuje nič, alebo nech si dá pár dní pauzu a publikuje niečo, až keď bude vedieť čo a bude mať na to náladu. Naozaj nie je nič horšie ako publikovať bezduchý článok len preto, aby som niečo publikoval...

Plánovanie...

Ja si už takmer od začiatku blogu vediem tabuľku v exceli, kde v jednom stĺpci uvádzam dátumy a v stĺpci druhom články. V zvlášť záložke si zase zapisujem všetky články, čo ma napadli a o ktorých si myslím, že by mohli byť zaujímavé a teda sa raz môžu dostať do tabuľky s plánovaným dátumom na blog.
Dokonca aj v mobile mám poznámky s názvom Články, kde si zapíšem článok, ak ma napadne hocikedy počas dňa a nie som pri počítači.

Alebo výborným typom, je aj aplikácia Blogger do mobilu, kde si tiež hneď môžete nový článok zapísať a budete ho mať potom aj priamo v Bloggeri na počítači. Dokonca ho v tejto aplikácii môžete aj napísať - no ja uprednostňujem počítač.

Ja si zvyknem aj v Bloggeri príspevky naplánovať tak, že hneď im priradím dátum, kedy by som ich chcela publikovať a tak sa mi pekne zoraďujú a vidím, čo mi kedy treba napísať, nafotiť...

Ako získať tipy na články

Nápady na články buď:
- prídu k vám samé počas dňa, pred spaním, pri šoférovaní, na prechádzke, pri varení atď.
- môžete odkukať od iných blogeriek - rôzne tagy, články typu - čo mám v kabelke, čo som dostala na vianoce, spotrebované produkty, novinky, atď. Vždy budú takéto typy článkov iné, aj keď v podstate názvom rovnaké.
- inšpirovať sa na rôznych pinterest nástenkách, kde ak zadáte do vyhľadávača slovo blog post, tak vám vybehne milión tipov na články (síce v angličtine, ale myslím, že to by nemal byť žiadny problém preložiť).

Problémy?

Ja mám tipov na články naozaj na mraky, len času na ich napísanie, nafotenie a publikovanie už na mraky nie je...

Teda, aby som bola presná, napísať článok pre mňa nie je fakt žiadny problém, horšie je to s tými fotkami. Nie vždy sa mi k plánovanému článku podarí nafotiť to, čo potrebujem, lebo:

... nedostatok času
... iné povinnosti
... dieťa cez deň nespí
... zlé svetlo
... neplánované udalosti

... a potom sa stane to, že plánovaný článok nemôžem publikovať. A buď vymýšľam iný článok

Niekedy si tak hovorím, že by sa mi na tieto veci zišiel osobný fotograf :-D

Momentálne mám v Bloggeri pripravených 30 konceptových článkov, v excel tabuľke snáď ešte ďalších 50, ak nie viac, no fotky mám nafotené asi k jednému alebo dvom článkom, aj to som sa nakoniec rozhodla, že jeden z tých článkov chcem napísať inak a teda bude mi treba k tomu viac fotiek....

A ako to teda robím?

Ideálny stav je, ak mám cez deň aspoň hodinku času, je dobré svetlo, slnečno a ja mám k dispozícii všetko, čo si chcem nafotiť. Bežne nafotím k článku okolo okolo 50 - 100 fotiek, môže to byť aj menej alebo viac, naozaj to závisí od typu samotného článku. (napr. na včerajší článok Líčenie som nafotila niečo cez 100 fotiek).

Keď už mám nafotené, prichádza na rad napísanie článku.

Možno si poviete, že prečo si teda najprv nenapíšem 10 článkov a potom jednoducho k nim dofotim fotky. Nuž, ľahko sa to hovorí, ťažšie realizuje. K mnohým článkom totiž jednoducho potrebujem ešte rôzne ďalšie informácie, alebo teda mať hneď aj fotky, aby som vedela presne o čom píšem.

Tak preto radšej najprv fotím a až potom píšem. Jednoducho vtedy viem, že to čo napíšem, tak k tomu môžem hneď aj pridať fotky a teda hneď to aj publikovať.

Povedzte, ako si vy plánujete a píšete články na blog?

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Mě poslední dobou fotky k článkům vůbec nebaví, nejraději bych psala bez nich... Jinak články píšu spíš spontánně, nikdy jsem je neplánovala a nemám žádné rozepsané koncepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No spontánne by som aj ja vedela písať, len nie vždy mám na to čas a okrem toho potom su tie fotky problem. Lahko tu teraz napišem nejaký článok, čo ma napadne, no nemožem ho publikovat, lebo nemám fotky.

      Odstrániť
  2. Mám to podobne, milón nápadov, ktoré sa ale tažšie realizujú. Buď sú to časové dôvody alebo potom to nie je tak, ako som si to predstavovala. Keď píšem článok, vždy si najskôr poviem, o čom by mal byť, nafotím fotky a až potom k nemu píšem konkrétny obsah. K outfitovým článokm je to ľahšie, lebo k ním môžem priradiť aj myšlienky z mojich poznámok (ktoré si zapisujem hneď ako ma napadnú napr. do mobilu), no tie z beauty oblasti píšem už na mieru k fotkám.... :-) inak pekný článok! ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Outfitové články sú skvelým priestorom, ako napísať čokolvek. Pri nich može človek navodit akukolvek temu.

      Odstrániť
  3. Já chodila na gymnáziu na lekce psaní všemi deseti a teď si za to jsem neskutečně vděčná, protože při blogování se toto fakt hodí. A to jsem si myslela, jak to beztak ani nepoužiji a teď je to to jediné, co jsem si z této školy vlastně odnesla!
    Já mám na plánování článků speciální sešit, který se snažím mít vždy při ruce a do toho zapisuji každý nápad, který dostanu. Mimochodem, při čtení tvého článku jeden přišel, tak třeba se objeví i u mne na blogu :)) když u sebe tento sešit nemám, používám klasické poznámky v mobilu.
    A z tvých problémů mne nejvíce trápí právě to špatně světlo. A nebo dobré světlo v dobu, kdy mám jinou práci a nemohu od ní odejít! :D

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zase vždy vedela, že strojopis sa mi v živote hodi, pokial budem pracovat s počítačom. A myslim, že je to fakt nevyhnutnost v dnešnej dobe, čokolvek čo človek píše, napíše rýchlejšie desiatimi ako dvomi, či nebodaj jedným prstom.
      Inak super, že ta napadol článok pri mojom článku. Som zvedava, či sa u teba objavi :-)

      Odstrániť
  4. Ja som inak celkom zorganizovaný človek, ale čo sa týka blogu, tak tomu nechávam voľný priebeh. Mám pocit, že by mi to s tabuľkami nefungovalo. Píšem a publikujem vtedy, keď mám chuť a náladu. Niekedy je to každý druhý deň, inokedy zas raz za mesiac, haha. :) Ale to nevadí. Každý máme systém. Niekedy mi dokonca téma článku napadne až potom, čo odfotím nejakú fotku. :) Veľakrát sa mi stalo, že som písala článok k fotke a nie fotila fotky k článku!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!