O parfémoch...

By Zuzulienka - 15.5.20

Tiež ste sa kedysi zamýšľali nad tým, ako to vlastne s tými parfémami je? Ako vznikajú, čo ich tvorí, ktorý najdlhšie vydrží, aké druhy poznáme, ako ich správne používať atď? Otázok by bolo mnoho.
Zamýšľala som sa veru nad nimi aj ja... hlavne ma zaujímalo ako je to s tou kompozíciou parfumu - viete - hlava, srdce, základ.
Tak som čosi vypátrala a hovorím si, bolo by fajn to zhrnúť do jedného múdreho ale nenáročného článku, aby sa vám dobre čítal. Snáď tým niekomu uľahčím výber nového parfumu.
A ako vzorku som si vybrala parfum od Dermacolu, o ktorom ste isto už aspoň počuli. Tento je s vôňou sladkého pomaranča a zemolezu. 


ČO JE TO PARFÉM?
Parfém je zmes esenciálnych olejov a rôznych vonných syntetických alebo prírodných látok. 

DRUHY PARFÉMOV
Delia sa do niekoľko druhov: 
kvetinové, orientálne, citrusové, drevité, korenisté, chyprové, kožené, a ešte aj mnoho ďalších, všade nájdete vždy nejaké delenie naviac.
Na niektorých eshopoch nájdete dokonca podrobnejšie delenie druhov a môžete si tak konkrétnejšie vybrať parfém podľa vašej obľúbenej zložky, vône.. napr. vanilkové, jazmínové, pižmové atď.

Dermacol Sweet Orange and Honeysuckle je charakterizovaný ako kvetinovo-ovocný s vôňou sladkého pomaranča a zemolezu. Tiež sa pýtate, že čo to vlastne ten zemolez je? Ja som bola zvedavá a zistila, že sa jedná o ovocie, ktoré dozrieva kdesi na Kamčatke. No ak chutí tak ako vonia, tak musí byť úžasné. 


KOMPOZÍCIA PARFÉMU

Keď parfém na seba nanesiete, tak prvých 5-10 minút cítite hlavu, ktorá má za úlohu zaujať. V našom prípade tvorí práve pomaranč, jablko a bergamot. Táto fáza po spomínaných minútach vyprchá..

Po tomto čase parfém zvykne reagovať s vašou pokožkou, a tak sa má možnosť rozvinúť jeho samotné srdce. V prípade Dermacol parfumu zacítite v srdci ružu, jazmín a levanduľu.

Vraj zvyčajne túto fázu cítia ľudia vo vašom okolí najviac, a vtedy sa vás môžu pýtať na to, aký parfum to máte na sebe.

Po zbytok pôsobenia parfumu sa odhalí základ, ktorý pôsobí zvyčajne upokojujúco, nenásilne a budete ho cítiť po zvyšok dňa. V našom prípade sa jedná o biele pižmo, cédrové drevo a ambru.

Zhrnutie: 
Hlava - prvých 5 - 10 minút
Srdce - ďalších približne 20 minút
Základ - zvyšok pôsobenia parfému

DELENIE:

Parfum - tým, že obsahuje najväčšiu koncentráciu vonných zložiek - až 20 - 50% - patrí aj medzi najdrahšie. Nemal by mať problém vydržať viac ako 12 hodín.

Eau de parfum (parfumovaná voda) - obsahuje 10 - 15% vonných olejov. Jej výdrž je okolo 8 hodín, čo na bežný deň úplne stačí. Aj náš Dermacol patrí do tejto skupiny a môžem potvrdiť, že jeho výdrž je približne takáto. 

Eau de toilette (toaletná voda) - má 5 - 10% vonných esencií a vydrží dobrých 6 hodín. Niekedy aj menej.

Eau de Colone (kolínska voda) - do 5% vonných zložiek, preto je výdrž tak do 2 hodín. Určená je zvyčajne pre mužov v podobe vody po holení.



AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNY PARFÉM?

V prvom rade musíte vedieť, aký ste typ človeka. Či sa vám páčia skôr romantické vône, alebo chcet radšej niečo korenisté - každému proste vonia niečo iné a na každom z nás jedna a tá istá voňavka vonia inak.
Aj preto parfém v obchode vždy skúšajte na pokožke, ale najviac 3 naraz, potom už sa vám budú ostatné zlievať do jednej, a vaše čuchové bunky budú otupené.
Majte vždy doma viac vôní podľa príležitostí, ročného obdobia, či vášho celkového štýlu alebo nálady.
Vyberajte preto parfém starostlivo a pokojne dlhšie ako je nutné.


AKO PARFÉM POUŽÍVAŤ?

Všetci chceme od parfému, aby na nás čo najdlhšie vydržal, a aby ho bolo cítiť. 

1. parfém aplikujeme vždy na telo, nie na oblečenie.
2. zápästia, spánky, alebo samotný krk sú najvhodnejšie miesta na nanášanie parfému. Sú to tzv. termobody, alebo miesta, kde sa koža najviac prekrvuje a tým sa vôňa lepšie uvoľňuje.
3. vôňu znovu nanášajte až tak po 4-8 hodinách v závislosti od druhu parfému. Po tomto čase zvyčajne stráca akúsi intenzite, takže opätovným prevoňaním nič nepokazíte. Avšak nepreháňajte to, pretože ak vy vôňu už necítite, lebo ste si po čase na ňu zvykli, ľudia okolo vás ju cítia určite.


AKO SKLADOVAŤ?
Parfémy sa majú skladovať  v pôvodnom obale, flakóne a na chladnom, ideálne aj tmavom mieste, aby ste zabezpečili ich čo najdlhšiu výdrž.
Celkovo sa parfém po otvorení odporúča spotrebovať do 2 rokov, potom už trochu nastávajú zmeny v jeho zložení.

Zopár zaujímavostí:
- pomenovanie parfum vzniklo z latinské per fummum, čo znamená "cez dym"
- prvý moderný parfém vznikol v roku 1370
- parfém známy ako Chanel N °5 je preto číslom 5, lebo Coco Chanel sa z namiešaných zapáčil až ten v piatej fľaštičke. Bol uvedený na trh v roku 1923 a najviac ho preslávila Marilyn Monroe.
- na trhu sa dnes nachádza viac ako 30 000 najrôznejších značkových vôní.
- každý parfém obsahuje 20 - 250 rôznych prísad
- najobľúbenejšou prísadou je pižmo - ak by ste nevedeli  -získavalo sa z pohlavných žliaz tohto zvierať, ale keďže je už chránené, tak sa vyrába synteticky.

Tak čo? Dozvedeli ste sa niečo nové?
Aký parfém je váš najobľúbenejší?
Ste verní jednému, alebo radšej ich striedate?
Meníte parfémy podľa ročného obdobia?

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Díky za článek, skvěle jsem si doplnila znalosti o parfémech :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano, dozvěděla jsem se co jsem ani nevěděla, přitom parfémy mám hodně ráda a mám jich je sbírce hodně, ráda je střídám, ale těch srdečních mám jen pár.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezké a přehledné informace! Zrovna na parfémy od Dermacolu jsem slyšela vždy samou chválu, sama mám na jeden delší dobu zálusk, ale jelikož žiji v UK, nemám šanci ho tu nikde očuchat :D
    Jinak mám ráda sladké vůně, miluju Pradu Candy ale také ráda používám klasický Chanel N°5. Zase úplně jiný typ vůně, ale moc se mi líbí. Takže já nevím, zda mám nějaký typ, prostě mi to musí vonět :D Kromě toho ještě moc ráda používám tělové spreje z Lushe.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekný článok.
    Škoda, že nesmiem používať parfémy, mám na ne veľmi silnú alergickú reakciu, tak používam už niekoľko rokov olej, ktorý vonia snáď lepšie ako parfém, dostala som naň už veľa komplimentov :-)
    A ktorý je Tvoj naj?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to by som bola zvedavá na taký olej :-)
      No môj naj som aj zabudla spomenut - je to Chanel Chance - používam ho už asi 6 rokov, a aj ked si občas kupim iný, vždy sa vrátim k tomuto.

      Odstrániť
  5. Dokonalý článek, fakt jsem se začetla a hltala každé slovo :) Třeba ten fakt o Chanel N °5 jsem netušila :) Já jsem dřív milovala přehnaně sladké vůně, no čím jsem starší, tím víc si vybírám parfémy dřevitější. Miluju vůni santalového dřeva a vanilky, nejmíň mi voní květinové vůně, ale paradoxně teď jsem si hrozně oblíbila Chloé Nomade, která je květinová :) A mám období, kdy mi úplně stačí jeden, a pak se to obrátí a musím je třeba každý týden střídat :) A co se týká ročního období, to na mě nemá vůbec žádný vliv :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Parfémy od Dermacolu jsem nikdy nezkoušela, ale popravdě mě vždy lákaly! :) Složení vypadá zajímavě, musí krásně vonět. :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!