Prvý mesiac s bábätkom

By Zuzulienka - 10.5.15

Dnešný deň je sviatkom už aj pre mňa. Je totiž Deň matiek a tou som sa presne pred mesiacom stala aj ja. Neskutočne rýchlo to letí, vôbec sa mi nechce veriť, že môj chlapček má už 1 mesiac. Mení sa zo dňa deň, až mám pocit, že si to nestíham vychutnávať a užívať.
Čas je naozaj nezastaviteľný, no v dnešnej dobe si aspoň pomocou fotiek a videí vieme uchovať krásne chvíle a spomienky.

1 mesiac
Veru, môj mobil aj počítač sú aktuálne preplnené fotkami a videami drobca a asi som šialená, ale ja si ich stále prezerám, napriek tomu, že ho tu mám naživo. Vidím, ako sa mení zo dňa na deň, každým týždňom dokáže niečo nové, preto sa snažím zachytiť čo najviac takýchto momentov.

Prvý mesiac s bábätkom je vždy náročný a zároveň krásny. Na jednej strane sa obávate, čo vás čaká, na strane druhej sa tešíte, že konečne tu toho drobca máte. Obaja si na seba zvykáte a spoznávate sa.

Zistíte však, že malé bábätko toho k životu veľa nepotrebuje. Podstatné je pre neho: spánok, plné bruško, čistá plienka, teplo a blízkosť mamy. Naozaj je mu úplne jedno, či má na sebe značkové oblečenie, alebo či leží v luxusnej postieľke, preto to so základnou výbavičkou nepreháňajte a nekupujte predražené zbytočnosti.

Prvé dni
Keď som si pred necelým mesiacom po 4 dňoch strávených v nemocnici, Nikolaska priniesla domov, miešali sa vo mne všetky pocity: radosť, strach, únava... Zároveň mi to všetko prišlo také normálne, ako keby sa nič nezmenilo a ako keby tu Nikolasko bol odjakživa.

10 dní
V prvé dní po pôrode som bola naozaj neskutočne unavená. Nájsť si ako taký režim pri bábätku, ktoré potrebuje papať každé 3 hodiny a je mu jedno, či je deň aebo noc, nie je niekedy až také jednoduché. A hlavne, keď chcete robiť milión vecí, tak ako ja a spánok odkladáte až na posledné miesto. Postupne sa to však nejako ustálilo a tak ako sa hovorí, že Človek si zvykne aj na šibenicu, tak presne tak si zvykne aj na menej spánku.


Nikolasko je od narodenia dobré bábätko (klop klop klop). V prvých dňoch naozaj iba papal, spal a kakal, presne ako to novorodeniatka robia, a nič iné ho nezaujímalo. Plakal iba ak bol hladný alebo mal naložené v plienke. Zatiaľ sa nestalo, že by preplakal noc, alebo že by som ho musela nosiť na rukách celý deň, aby sa upokojil. Nevadil a stále mu ani nevadí hluk naokolo, keď spí tvrdým spánkom.

Keď má plné bruško, dokáže sa zabaviť aj sám, a jeho rúčky mu nikdy nedajú pokoja. Dokáže sa 5 minút mrviť a krútiť a vzápätí na minútu znehybnie a pozerá niekam do neznáma. Keďže v prvých dňoch toho bábätko veľa nevidí, lákalo ho a aj ho láka hlavne svetlo a preto dosť často otáča hlavičku do okna a svetla. Taktiež som si všimla, že asi bude milovať aj slnko a teplo, keďže kvôli novorodeneckej žltačke sme ho museli pravidelne slniť iba v plienke a vôbec mu to nevadilo.

Zo dňa na deň ožíva čím ďalej viac a dožaduje sa zvýšenej pozornosti.

3 týždne
Aktuálne
- cez deň prebdie stále viac hodín, ako tomu bolo na začiatku
- vie ležať na brušku a dvíhať hlavičku. Aj keď dlho ju ešte neudrží, každá snaha sa cení
- dokáže otáčať hlavičkou v ľahu, a taktiež sa už pri prebaľovaní vie prevaliť na bok
- začína sledovať, čo sa okolo neho deje. Už sa mu nechce len tak ležať, rád sa nosí a pozoruje všetko naokolo
- usmieva sa, keď sa s ním rozprávam, bláznim, alebo ho šteklím
- krčí noštek
- začína vydávať zaujímavé zvuky
- pomaličky nám vyrastá aj z oblečenia. Nakúpila som všetko vo veľkosti 56 a veru poviem vám, že každý výrobca si to čísluje inak. Niektoré 56 sú mu ešte teraz veľké, iné sú mu už teraz malé.
- krásne priberá, na poslednej kontrole koncom apríla mal už 4 kilá. A mám tušenie, že koncom mája už bude mať niečo cez 5 kíl.

4 týždne
Bežný deň
- papá každé 2 - 3 hodiny - niekedy vydrží aj dlhšie, bežne sa to však snažím ustáliť na tie 3 hodinky.
- po papaní dosť často zaspí, ak náhodou nie, tak vie si nejaký čas v kľude poležať, pozoruje okolie, mrví sa, mrmle si. Po čase zostáva nepokojný, no vtedy ho viem ukľudniť cumlíkom až tak, že zaspí do ďalšieho kŕmenia
- zatiaľ dostáva iba materské mliečko.
- prebaľuje sa takmer pred každým kŕmením. Niekedy aj po. Teda 6 - 8 krát denne.
- používame jednorázové plienky, no plánujeme skúsiť aj látkové.
- cumlík veľmi nevyžaduje, doslova sa ksichtí, aký je odporný, keď mu ho dávam, avšak nakoniec si ho vezme. Preto mu ho dávam, len ked je nepokojný.
- kúpe sa každé 2 - 3 dni a vyzerá to tak, že vodu bude mať rád
- veľmi rád sa vozí v aute a taktiež aj v kočíku. Vždy ho to uspáva.
- vždy keď je vonku pekné počasie, tak sa v poobedných hodinách vyberieme na 2 - 3 hodinovú prechádzku.


Mení sa naozaj každým dňom a ja ho ľúbim každým dňom viac a viac. Je to moje zlatíčko.


Majte krásny zvyšok nedele! A všetkým maminkám, ktoré čítajú môj blog želám krásny sviatok!!!

  • Share:

You Might Also Like

22 komentárov

  1. Bubík krásny :) ♥ nech ste zdraví naďalej, super článok, teším sa na ďalšie z tvojho materstva :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, budem sa snažiť pridávať tak často, ako to pôjde :)

      Odstrániť
  2. Zuzka krásny deň matiek ti prajem ! :) Nie dosť, že má Nikolasko pekné meno, ale aj prekrásne oči. Prajem vám veľa zdravia. Užívaj si ho kým môžeš, kým je takto malý a poslušný. Ako som ti písala dávnejšie ani sa nenazdáš a bude ti pobehovať popri nohách keď budeš fotiť outfit :) Je naozaj obdivuhodné koľko toho zvládaš, venovať sa blogu aj malému, niektoré mamičky by si z teba mali brať príklad. Moja mamka mi tiež stále hovorí, že som sa milovala vyvážať v aute a stále som zaspala, ale ako náhle auto zastalo ja som sa zobudila s veľkým krikom :D :) Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem pekne :) Je mi jasné, že to rýchlo ubehne a ani sa nenazdám a budem mať doma školáka. Snažím sa naozaj venovať všetkému možnému, a potom to tak dopadne, že spím 3 hodiny denne. Ale akosi zatial tak dokážem fungovať, uvidime, čo bude dalej :-D

      Odstrániť
  3. Ty jsi nádherná maminka a on je taký zlatý :))

    http://style-and-smile15.blogspot.cz/2015/04/giveaway-3.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je nadhera, Zuzi! Moc vam to jako rodince slusi a libi se mi, jak jsi nam to sem vse sepsala. Je to urcite zmena, ale zaroven je krasne, jak pises, ze mas pocit, jakoby tu byl odjakziva! <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. Presne mám taký pocit, že ako by sa nič nezmenilo, aj ked sa zmenilo :)

      Odstrániť
  5. Prajem ti krásny Deň matiek veľa lásky,šťastia a najmä toho zdravíčka pre vás všetkých:-) Nikolasko je krásny a je super, že je od narodenia pokojné dieťa:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem krásne. No v posledných dnoch sa začína ukazovať a máme tušenie, že to bude nezbednik.

      Odstrániť
  6. Ten je opravdu nádherný, přeju ti hodně štěstí i v dalších měsících:) ať se vám daří!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Malý je zlatíčko :) tak nech vám to takto pekne ide ďalej. Moja malá bola tiež prvý mesiac ako žltačkové novorodeniatko pokojná, spavá. Po 4t prišla zmena, preplakané a prenosené večery, bojkotovaný kočík (zlatá šatka!), mliečko každých 10-15 min. A stále sa to mení. A je to čím ďalej, tým krajšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. DAkujeme, no som zvedavá, ako to bude dalej, ako sa bude meniť, lebo už niekedy vystrkuje rožky.

      Odstrániť
  8. je moc nádherný :) bude to frajer! to budou zástupy slečen :)) a věřím že první týdny/měsíce jsou opravdu náročné, hlavně u maminek prvorodiček, když člověk neví co ho všechno čeká... Tak ať to stále, tak krásně zvládáte a malý vám dělá jen a jen radost :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujeme, no uvidime, či bude lámať tie ženské srdcia

      Odstrániť
  9. Krásny je :) Držím palce, nech sa vám darí! :) Ja osobne sa tiež veľmi teším na ďalšie takéto články :))
    ChristyShades

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krásné miiminko!!:)
    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Celá rodinka ste peknučká! Dúfam, že si si deň matiek užila naplno. :-)
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nikolásek je nádhernej!!
    Jednou se o něj holky poperou..
    Ať dělá stále jen a jen samou radost.

    Nela z Beauty Charm

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!