Prečítané za rok 2017...

By Zuzulienka - 10.1.18

Za posledné roky si vediem akýsi knižný denník, a zistila som, že ročne prečítam max. takých 15 kníh. Sama som prekvapená, pretože na človeka, ktorý rád číta a miluje knihy, je to dosť málo. Bohužiaľ na túto moju záľubu mi v posledných rokoch veľa času nezostáva, čítam väčšinou po večeroch, a aj to som niekedy tak unavená, že sa mi už oči samé od seba zatvárajú...


Už minulý rok som si dala záväzok prečítať všetky svoje nedočítané knihy, no nepodarilo sa. Podarilo sa mi ich prečítať iba 13 a presne o tých vám chcem v tomto článku písať.



Tieto knižky som sa rozhodla rozdeliť do niekoľkých kategórií. Začnem mamičkovskými knižkami, alebo teda knihami určenými pre mamy.

Minulý rok som vám o viacerých mamičkovských knihách písala. Táto tematika ma aktuálne baví, myslím, že mamy ma pochopia.

Mama má čas - popravde čakala som od tejto knižky viac a keby viem, aká je, tak si ju asi ani nekúpim. Je to akoby taký návod na to, ako si všetko zorganizovať, ako si nájsť čas na všetko a nielen na mamičkovské povinnosti.

Materská na zbláznenie - príjemné pohodové čítanie o materskej jednej ženy. Ak sa teda chcete zasmiať a oddýchnuť si, tak  zvoľte niečo takéto.

Stále som mama - prvá kniha od Kristány Farkašovej - Som mama ma bavila. Veľmi som sa pri nej smiala a stotožnila s mnohými pasážami. Táto druhá bola dobrá tak spolovice, zvyšok som prečítala len zo zvedavosti.


Oddychovky
Aj takéto malé knižočky sa v mojej knižnici nájdu. Sú to väčšinou knižky z nejakých časopisov a ja mám také rada. Dajú sa prečítať za jeden večer a popravde aj veľmi rýchlo na ne zabudnete, takže ak o nejaký čas nemáte čo čítať, môžete po nich siahnuť znovu.

Spoločníčka a Blafuj ako celebrita boli knižky na pokračovanie. Bol to príbeh o obyčajnej dievčine, ktorá študovala aj pracovala, no bola stále bez peňazí. Keď sa jej naskytla príležitosť robiť spoločníčku, dlho váhala, no nakoniec to skúsila. Istú chvíľu ju to bavilo, no zistila, že takto sa do nekonečna žiť nedá...

Kniha Rozvod ma trošku sklamala, nepamätám si už presný dej, ale viem, že som od nej čakala viac a až tak ma nebavila.


Motivačné a psychologické knihy

Katarína Zacharová - Končím so strachom.
Je to kniha, ako prekonáť sám seba, svoje limity, ako nájsť odvahu, pochopiť svoje poslanie a dôvod, čo je zmyslom vášho života. Milo ma prekvapila, bolo to príjemné čítanie. Katka Zacharová je aj motivačná rečníčka, prednáša na rôznych seminároch, organizuje rôzne kurzy.

Marek Herman - Najděte svého marťana. 
Kniha pre rodičov, ale aj nerodičov. Každý si v nej nájde niečo pre seba. Dozviete sa v nej niečo čo ste už vedeli, ale aj mnoho toho, čo ste ešte nevedeli. Rozpráva o tom, ako sa chovať k sebe, deťom, iným ľuďom, ako vychovávať. Je to taká realistická motivačná kniha, autor často opisuje rôzne situácie názornými príkladmi pre lepšie pochopenie.

Karen Casey - Zmeňte svoju myseľ a váš život sa prispôsobí. 
Tak toto je presne tá kniha, na základe ktorej som vám pred pár dňami písala jeden motivačný článok. Je to kniha, ktorá vám ukáže, že naozaj stačí len inak myslieť, nezávidieť, neohovárať, byť láskavý, milý, pozitívny a život bude úplne iný.

Gary Chapman - 5 jazykov lásky pre deti.
Knižka, ktorá by sa dala zaradiť aj medzi mamičkovské, ale na druhej strane je to istým spôsobom psychologická kniha. Autor hovorí o tom, ako nielen deti, ale aj každý z nás máme svoj jazyk lásky, na ktorý reagujeme najviac. Fyzický dotyk, slová uistenia, pozornosť, dary, skutky služby. Zamyslite a odpovedzte si sami, čo vám robí najväčšie potešenie a čo z tohoto by musel v prvom rade pre vás robiť alebo prejavovať človek, ktorého ľúbite a on ľúbi vás?? A presne tak je to aj s deťmi.
Inak tento autor má aj jednu knihu s obdobným názvom priamo pre dospelých: 5 jazykov lásky. Aj tá je veľmi zaujímavá.


Elizabeth Gilbert - Veľké kúzlo
Ani neviem, čím ma táto kniha zaujala keď som si ju kúpila. Nie, nechcem tým povedať, že je zlá, číta sa veľmi dobre, je prehľadná, no asi polovicu vecí, čo sa v nej písalo som už vedela, alebo čítala inde a dosť často sa mi zdalo, že autorka zbytočne opakuje určité pasáže. Kniha hovorí o tom, že všetko má svoj zmysel a že každý nápad, ktorý vám v mysli napadne a nedá vám spávať, by ste mali uskutočniť, pretože pre nejaký dôvod prišiel práve k vám. Ak tak neurobíte, veľmi ľahko vám môže odletieť a uskutoční ho niekto iný...


Natasha Courtenay-Smith - Blog za milión
Ospevovaná knižka, ktorá vám má pomôcť pri budovaní blogu... No... áno, ak ste v blogovaní úplný začiatočník, tak vás môže ohúriť. No ak blogujete už 5 rokov, ako ja, tak v nej nájdete veľa informácii, ktoré už viete, alebo na blogu používate, či ste ich niekde čítali, alebo bolo tam aj zopár kapitol, ktoré som preskočila, lebo ma vôbec dané témy nezaujímali. Ale niečo som si z nej určite odniesla a v niektorých oblastiach poradila.


No a na závere ešte jedna 13. kniha, ktorú nemám odfotenú reálne, lebo som ju niekde zapatrošila, tak som si aspoň takto požičala fotku: Pierre Francch - Jednoduše buďte šťastní. Je to tiež jedna zo skvelých motivačných a povzbudzujúcih kníh. 7 kľúčov, podľa ktorých by ste sa každý deň mali riadiť a môžete byť šťastní. Obsahuje veľa fráz, ktoré som už poznala, no je podaná tak trošku iným spôsobom a ľahučko sa číta.

Ak by som si mala vybrať jednu top knihu za minulý rok, tak si vyberám Zmeňte svoje myslenie a váš život sa zmení. Zanechala vo mne najviac dojmov a v hlave mi utkvelo mnoho krásnych myšlienok.

Nejaké moje ďalšie knižné články nájdete tu: KNIHY

Koľko kníh ročne prečítate vy?
Budem rada, ak mi dáte tip, aká kniha bola pre vás za minulý rok najlepšia a čo by ste mi odporučili.


  • Share:

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Přečetla jsi hodně zajímavé knížky. Děkuji za inspiraci :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hodně zajímavé knížky, některé mě i zaujaly. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!