Knihy pre mamy

By Zuzulienka - 25.2.17

Knihy milujem od detstva. A nezmenilo sa to ani s príchodom môjho dieťatka. Práve naopak. Až keď sa totiž stanete mamou, tak vás začne zaujímať tá mamičkovská literatúra, ktorú by ste inak nečítali. Načo aj, nemáte dôvod. Ale keď ten dôvod držíte v rukách, chcete mu byť najlepšou mamou, chcete dostať odpovede na mnohé otázky, chcete dostať povzbudenie, že to zvládnete, alebo sa proste len chcete stotožniť s hrdinkou, ktorá prežíva podobné stavy, ako vy teraz... Teraz, keď máte dieťa a budete ho mať už navždy....


A tak som sa aj ja začala zaujímať, hľadať a čítať. V mojej knižnici tak pribudlo veľa nových kníh a vybrala som ich pre vás presne 10 + 1, ktoré vám chcem odporučiť a ktoré sa zídu každej mame...





Ak sa chcete pobaviť, zasmiať a odreagovať....
Siahnite po Kristíne Farkašovej a jej dvoch skvelých knihách. Už v prvej som sa našla, a smiala sa pri mnohých pasážach, pri ktorých ako keby opisovala mňa. Odporúčam však čítať až keď už nejaký čas to dieťa naozaj máte, nie keď ho ešte len čakáte. Keby knihu Som mama čítam ešte len v období tehotenstva, tak by som sa nevedela stotožniť s určitými situáciami, ktoré boli v knihe opisované a nevedela by som sa na nich tak pobaviť.

Treťou knihou v tejto kategórii je Materská na zbláznenie. Od pôrodu až po výchovu dieťaťa vtipne spísaný príbeh autorky Julie Halpern. Už pri čítaní prvých strán som sa smiala, a aj keď ju ešte nemám dočítanú a práve čítam, verím, že nesklame.


Ak chcete niečo na zamyslenie, motivačné a psychologické...

Určite hľadajte v obchode týchto troch autorov:

Pavel Hirax Baričák a jeho Šlabikáry sú už klasickým bestsellerom. Sú to síce ťažšie knihy na čítanie a nie každému musia byť po chuti, ale niektoré myšlienky, úvahy a rady a príbehy sú na nezaplatenie. Trošku tejto knihe vyčítam, že je taká neprehľadná a nahusto písaná, preto som ju ja čítala snáď 100 rokov. No nakoniec dočítala.

Zdeňka Jordánová je snáď jedna z najlepších autoriek, čo sa týka kníh v oblasti rozvoja. Mám prečítaných veľa jej kníh a ani jedna ma nesklamala. V tejto opisuje život dieťaťa od počatia až do dospelosti a vysvetľuje mnoho príčin, dôsledkov a následkov, ktoré spôsobujú, že naše deti sú také, aké sú. Vedeli ste napr. že dieťatko už v maternici cíti všetky vaše pocity a myšlienky a vie, či je chcené, alebo nechcené a následne sa od toho bude odvíjať aj jeho život??? Zaujímavé však?

Gary Chapman je posledným autorom z tejto trojice a jeho kniha je užitočným sprievodcom pri výchove vášho dieťaťa. Zistíte, ako mu dať skutočne najavo to, že ho ľúbite. Pretože len to, že mu to každý deň hovoríte, vlbec nestačí. Treba mu to prejavovať 5 jazykmi lásky. Akými, tak to sa už dozviete v samotnej knihe.


Ak chcete lepšie organizovať a vychádzať s deťmi...

Mama má čas - je kniha plná návodov, tipov a odporúčaní o tom, ako si nájsť viac času na svoje deti popri všetkých povinnostiach, domácich prácach a iných nutností a aj zbytočných aktivít. Keď som ju začala čítať, veľmi ma nebavila, no neskôr ma vtiahla do deja. Rachel rôzne situácie veľmi dobre opisuje rôznymi príbehmi z vlastného života a tak je knižka v konečnom dôsledku zaujímavá.

Ako žiť a nezblázniť sa  je skvelým návodom, ako vychovávať dieťa od narodenia až do dovŕšenia dospelosti. Je to akoby taký návod, ako s ním vychádzať, ako správne určovať pravidlá, primerané tresty, ako sa dohodnúť atď. Je to skôr literatúra vhodná pre tých, čo už majú staršie deti.


Návod na prežitie pre Bejby je jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Viem, Bukovského nie každý má rád, ale táto kniha je perfektná. Je nielen o vývoji dieťaťa (jasné, že sám Bukovský o tejto téme nevie veľa, no kniha vznikla v spolupráci s rôznymi odborníkmi), ale aj plná výborných rád, odporúčaní, ako, čo kedy, prečo.... jednoducho fakt vyše 400 stranový prehľadný a pestrý Návod na prežitie pre BEJBY :) Odporúčam!


Ak chcete dieťa rozvíjať...

... siahite po tejto knižke. Zaujímavo, síce trochu stručne spracovaná, s vývojovými stupňami dieťaťa od narodenia až do 6.rokov s rôznymi úlohami a odporúčaniami, kedy sa ako dieťa vyvíja a ako ten daný vývoj práve v tom období podporiť.


No a na záver čerešnička. Kniha, ktorú by mala mať každá mama, je knihou, ktorá by mala byť akýmsi sprievodcom od tehotenstva, cez narodenie až po starostlivosť o dieťa a jeho výchovu. Takých kníh je na trhu viacero, no nie v každej nájdete všetko a niektoré sú len veľmi stručné. Táto má vyše 500 strán, je prehľadná a nájdete v nej všetko, čo sa týka rôznych tém od narodenia až do 5 rokov veku dieťatka. Je naozaj perfektná.


Tak čo maminy, máte aj vy nejakú mamičkovskú knižku, ktorú by ste mi odporučili?
Krásny dník!

  • Share:

You Might Also Like

9 komentárov

  1. Mne dali veľa a dosť ma ovplyvnili knihy o kontaktnom rodičovstve - Koncept kontinua http://www.martinus.sk/?uItem=48068, Kontaktní rodičovství (Vzťahová výchova) http://www.martinus.sk/?uItem=155510, Respektovat a být respektován http://www.martinus.sk/?uItem=68554, Vychovávame deti a rastieme s nimi http://www.martinus.sk/?uItem=167663.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jéj dakujem za dalšie tipy. Aspon viem, po čom sa oplati siahnut ešte v tejto oblasti :)

      Odstrániť
  2. asi prídem k tebe na návštevu :D , a popžičiavam si knihy, SOM MAMA od kristine mam doma su skvele :) ešte ti mozem odporucit SPOVED SIALENEJ MATKY

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok, Zuzka, ďakujem za inšpiráciu...ja v marci pripravujem podobný o tzv. Evitovkách z mojej knižnice
    Lovecreativ.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Na tvoje blubene evitovky sa mrknem. Tiež ich mám peknu zbierku :)

      Odstrániť
  4. Já mám teda na toto ještě čas, ale myslím, že skvělé tipy a hlavně mě zaujaly obaly knih, některé jsou hrozně krásné !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Este pocas tehotenstva som si kupila knihy o psychomotorickom vyvoji deti od Evy Kiedronovej a musim povedat, ze sa podla toho, co napisala aj drzim, a to uz bude mat dcera rok.Teraz poskulujem po nejakej knihe o vychove deti. Chcem vediet, co sa odohrava v takej malej hlavke :-) nasla som jednu v pdf, myslim; ze sa vola 5 dni, ktore zmenia vase dieta. Ale este sa poobzeram aj po inych. Inak knihy od kristiny farkasovej som si precitala a su neskutocne. Zboznujem styl jej pisania a aj jej tricka. A knihu od bukovskeho mam tiez. Je to vtipne a zaroven velmi poucne napisana kniha. Podla tej kucharky krmim svoju dcerku, ale moje okolie to nechape a pritom jej davam aj masko

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Knihu Mama ma cas mam doma i ja, nie je len pre maminky, ale pre vsetkych, ktori tuzia zit skutocny zivot a Macy to pise naozaj skvele :) tento clanok je o knihach, ale mne neda nepripojit link na stranku, ktora je skvela pre maminky, rodicov, velmi oslobodzujuce myslienky a informacie, odporucam vsetkymi desiatimi: https://www.nevychova.cz/ Janka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!