Milá mama... mysli na to..

By Zuzulienka - 26.5.20

Milé mamičky, hlavne tie nastávajúce, alebo novopečené... ale vlastne asi pre každú mamu na zamyslenie..
Dnešný článok je pre vás.. pre tie z vás, ktoré sa dokola samy seba pýtate, či to zvládnete, ako to zvládnete a aké to bude. Pre tie z vás, ktoré máte obavy, a premýšľate, či budete dobrá mama.
Budete.
Zvládli to iné, tak prečo vy nie?




VYCHOVÁŠ HO
Neboj sa. Zvládneš to. Zvládneš to, ako milióny iných žien na svete. Všetko príde samo. Naozaj - samo. A ty zrazu budeš vedieť, prečo plače, ako ho utíšiť, ako ho chytiť, pomojkať, obliecť, kedy je unavené, kedy ho niečo bolí, či kedy sa bojí a mnoho ďalších vecí... Zahoď obavy, materská intuícia je naozaj skvelá vec, ver jej a nechaj sa viesť. Ver mi, viem o čom hovorím.. mám doma už 5-ročného.

VER MU
Áno, poznáme to všetky- zo strachu, aby sa nezranilo, neublížilo si, sme mu stále za zadkom. Stále, stále... ale... čo tak nechať to chvíľu naň a počkať, či to nedokáže samo? Dovoľ mu liezť po tých schodoch, pusti ho nech sa rozbehne po tráve, nechaj ho, nech si s niečím poradí samo. Zasiahni, až keď to bude fakt nutné.. Ver mu! Ono to dokáže. A bude toho dokazovať stále viac, ak mu tú dôveru dáš..

VCÍŤ SA DO JEHO KOŽE
Sú situácie, v ktorých si často nevieme rady. Dieťa plače, hádže sa o zem, vzdoruje, vyvádza, odvráva, jednoducho máme chuť ho vtedy vytrieskať a odísť niekam preč.
Ale, čo tak sa vcítiť do jeho kože? Skús si predstaviť, čo by si asi ty potrebovala v takejto situácii, alebo čo potrebuješ, ak sa cítiš mizerne, je ti do plaču, máš pocit, že sa ti nič nedarí...
Potrebuješ, aby niekto na teba nakričal, vynadal ti a poslal ťa kade ľahšie? Alebo ti pomôže objatie, milé slová, a nejaké riešenie situácie?
Áno, to je presne to, čo potrebuje tvoje dieťa - to čo ty.. 

MÁ IBA TEBA/VÁS
Neviem, ako by som toto presne vysvetlila, ale chcem tým povedať, že nesprávajte sa k nim zle. Áno, všetci sme občas unavení, nemáme na nič náladu, chceme pokoj.... Ale tie deti majú iba nás. Hlavne tie maličké. Sme pre nich vzormi, hrdinami, sme tými najlepšími a všetko, čo im ukážeme, chcú robiť tiež. Predstavte si, ako by ste sa asi cítili, keby na svete nemáte nikoho, iba mamu, či otca... a tí sa o vás nezaujímajú, sú k vám nevľúdni, zlí (áno viem, aj také prípady sú - ale verím, že to nie je ten váš).
Preto buďte vždy milí, keď od vás niečo potrebujú, ochotní, vysvetľujte, vnímajte, počúvajte, odpovedajte... a milujte ich. Lebo oni vás milujú najviac.

HOVOR PRAVDU
Stále, vždy a všade... Ak sa ti zdá, že to dieťa je malé na to, aby niečo pochopilo, tak mu to povedz. Povedz mu, že tomu by ešte nerozumelo... povedz mu, ako sa veci majú.. Povedz mu, že táto hra ťa nebaví, nie že nemáš čas... nevymýšľaj si, že bračeka priniesol bocian... že ak bude zlé, tak ho odnesú čerti.. Časom sa aj tak dozvedia, ako to všetko je.. A budeš za klamárku.
Ale maminky predsa nikdy neklamú!

VYDRŽ
Vydrž  všetky tie dni, obdobia, nálady... sú lepšie aj horšie, nebudeme si klamať.. Niekedy máme chuť rozbiť dvere, vykričať sa do celého sveta, alebo ujsť a byť sama.
Vydrž to, ono to prejde... Raz prespí celú noc, raz mu vyjdu všetky tie zuby, raz sa naučí zvládať emócie, raz sa naučí jesť samostatne,... raz sa zabaví sám s hračkami aj hodiny... raz si zájdeš aj kaderníčke bez jeho scén a pocitu, že sa už nikdy nevrátiš... raz všetko príde... Všetko má svoj čas. 

Tak vám želám, aby ste boli tou naj mamou pre svoje dieťa. Lebo určite ňou budete..

Máte ešte nejakú radu, postreh na doplnenie? Uvítam každý komentár.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Maminkou ještě nejsem, ale až budu, budu na to myslet..napsala jsi to opravdu moc hezky:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem.. Snád si raz na článok spomenieš už ako mama :-)

      Odstrániť
  2. Zuzanko, to je tak krásné pohlazení po duši! Moc krásná slova ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne. Som rada, že sa páči ♥... je to z mojich skúsenosti :-)

      Odstrániť
  3. To je parádny a taktiež zaujímavý článok :-) Určite mnohým ženám pomôže, ak si "nie sú isté". ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!