Koláč, ktorý pozná asi každý z nás. Možno pod iným názvom, ale verím, že ste ho už aspoň raz jedli. Dá sa robiť nielen s jablkami, ale aj s tvarohom, a s cestom nielen bielym, ale aj kakaovým. Ja vám ponúkam verziu krehkého bledého cesta s jablkami. Musím si ho tu uložiť, pretože je jednoducho výborný a milujem ho, tak nech ten správny recept nemusím potom nikde hľadať, ale len zalovím vo svojom blogovom receptári. A takisto aj vám ho odporúčam.
Suroviny:
400 g hladkej múky
230 g masla
100 g práškového cukru
1 kypriaci prášok
1 vanilínový cukor
1 vajce
Plnka:
cca pol kila očistených a nastrúhaných jabĺk
3 PL cukru
1 škoricový cukor
400 g hladkej múky
230 g masla
100 g práškového cukru
1 kypriaci prášok
1 vanilínový cukor
1 vajce
Plnka:
cca pol kila očistených a nastrúhaných jabĺk
3 PL cukru
1 škoricový cukor
Postup:
Zo všetkých surovín si na doske vypracujeme hladké krehké cesto, ktoré dáme na pol hodiny stuhnúť do chladničky.
Medzitým si pripravíme jablká a zmiešame ich s cukrami.
Cesto rozdelíme na dve časti a najprv vyvaľkáme jednu a preložíme na plech. Ak by sa nám trhalo, nevadí, môžeme ho aj nadpájať a poutláčať do plechu podľa potreby.
Na cesto rovnomerne rozvrstvíme jablká, ktoré čo najviac odšťavíme, aby koláč nebol príliš mokrý.
A navrch dáme druhú rozvaľkanú časť cesta.
Dáme piecť na 160°C približne na 30 minút, pekne do zlatista.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.
Dobrú chuť.
30 komentárov
It looks tasty. :)
OdpovedaťOdstrániť♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
yes, its very delicious!
OdstrániťJeden z mojich obľúbených koláčov! Moja starká nám ho totiž piekla celý život, kým ešte bola zdravá. Naozaj ho milujem, my sme ho volali magáň. A robila ho prakticky presne tak, ako ty, akurát doňho ešte dávala hrozienka. Musím ho niekedy urobiť už aj ja :)
OdpovedaťOdstrániťAno, aj moja babka, aj mamina.. Myslím, že všetci máme v podstate podobný recept s menšími obmenami.
OdstrániťVypadá moc hezky :)
OdpovedaťOdstrániťSmileThess
Dakujem. Snažím sa vždy, aby aj vzhľadovo dobre dopadol a bol fotogenicky do mojho blogoveho receptára :-)
OdstrániťMilujem tento koláčik!!!
OdpovedaťOdstrániťPoužívam len pravé maslo a asi 1,5kg jabl'k... a názov je aj u nás rovnaký.
Aj ja, iba prave maslo, do všetkých koláčov. A jablk ani neviem kolko dávam, vždy tak od oka.
OdstrániťJednoduchý a rychlý ♥, takové mám nejraději. Vypadá skvěle :-).
OdpovedaťOdstrániťAno aj ja. Čo su rýchlo upečené, aj rýchlo zjedené :-D
OdstrániťOch mňamka. Jablkové koláče milujem.
OdpovedaťOdstrániť♥xxAlexandra MS ALWAYS LATE
Ano jablkové su výborné asi všetky.
OdstrániťVůbec neznám, ale udělala jsi mi chutě a už si opisuji recept:-)
OdpovedaťOdstrániťnoo tie koláče ked často aj ja vidim u iných, tak veru človek by si hned dal :-)
OdstrániťTak to vypadá a určitě i chutná skvěle :)
OdpovedaťOdstrániťAnother Dominika
Dakujem. Ano, mám ho rada odmalička.
OdstrániťMám ráda vše v čem jsou jablka. Ukládám si a třeba někdy vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťPovídání nejen o kosmetice
Super, to som rada. Tak snád bude chutiť, ked vyskúšaš :-)
OdstrániťAhoj Zuzi,
OdpovedaťOdstrániťtento koláč doma taky pečeme, právě s jablky jako ty, a moc nám všem chutná. Já mám celkově jablečné dezerty ráda, nejsou tak sladké, ale přitom velmi svěží a vláčné. Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Ahoj. Tak vidim, že ho vela z vás pozná. Suhlasim, jablkové koláče sú skvelé :-)
OdstrániťJabĺčkové koláčiky sú moje najmilšie. Vždy mi pripadajú také sladučké a vláčne 🌸
OdpovedaťOdstrániťBlog de la Licorne *
Presne, ony aj také su. Osviežujuce a výborné :-)
OdstrániťTam kde jsou jablka to já miluji. :) Takže ukládám.
OdpovedaťOdstrániťVítejte u Mišky
Teším sa, určite vyskušaj.
OdstrániťSkoro stejný jsem pekla příteli na Valentýna :) Moc nám chutná, my mu děláme ještě vzorování navrchu pomocí vidličky, takže vypadá moc krásně a netradičně.
OdpovedaťOdstrániťWantBeFitM
Jooj vidiš, to som zabudla, a mohla tiež urobit. Nabuduce bude aj so vzorom :-)
OdstrániťMamka dělá něco podobného, vypadá to ale skvěle:))
OdpovedaťOdstrániťAno, ono každý asi robi tento koláčik trošku inak, ale v podstate je to to iste.
OdstrániťZbožňujem ho:) Ale nikdy som ho nerobila. Vždy u našich na návšteve vyjedám:)
OdpovedaťOdstrániťMňam, jablečné dezerty naprosto miluji! :))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!