My breakfast

By Zuzulienka - 21.1.13

Tento príspevok mal mať pôvodne iný názov a mal byť tak trošku o niečom inom, ale keď som sa rozpísala hneď pri prvom bode, musela som zmeniť názov a pôvodný plánovaný príspevok bude inokedy. Teda až potom, keď budete poznať môj raňajkový rituál.

Od Nového roku som si dala záväzok, že sa budem stravovať zdravšie. Avšak jednej veci sa vzdať nemienim. A to mojich obľúbených raňajok, ktoré sú síce monotónne, ale mne veľmi chutia.


Čo raňajkujem?
Momentálne už dlho u mňa raňajky tvorí cereálne pečivo s klasickým kravským maslom a kávičkou. Mňam. Viem, že toto maslo obsahuje až 82% tuku, no chutí mi 100 krát viac ako všelijaké rastlinné nátierky.  Sú to proste moje najobľúbenejšie raňajky. Nepotrebujem žiadnu šunku, papriku ani nič iné k tomu. Takto je to najlepšie. Občas k tomu pridám džem, ale len domáci marhuľový od mamičky – ten je najlepší. Neviem prečo, ale žiadny iný džem (slivkový, jahodový, čučoriedkový atd.) mi nechutí tak ako marhuľový. Mám ho rada aj v koláčoch, a iných jedlách. Ale do jogurtu by som si zase naopak nedala džem žiadny. Viem, že niektorí ľudia to tak jedávajú, ale mne sa to zdá čudná kombinácia.

Pečivo
Pečivo jedávam cereálne, celozrnné, s rôznymi semienkami, slnečnicové, tekvicové atď. Žiadne biele rožky. 
Moje najobľúbenejšie sú klasické kaiserky, alebo niečo podobné, ako vidíte na prvom obrázku. Keď chlebík, tak sa snažím vyberať celozrnný. Na našom trhu dostať napr. tento, je výborný.
Celozrnný chlieb by mal obsahovať min. 60% celozrnnej múky.


Minulosť 
Kedysi som na raňajky jedávala jogurt s musli, inokedy zase pravidelne slnečnicový chlieb so šunkou, syrom a zeleninou. Proste mávam také obdobia, pol roka, či rok, keď jedávam stále to isté dokola a neobjem sa toho.  A už dosť dlho ma drží moje aktuálne – pečivo s maslom a kávou. 

Čo nikdy nejem na raňajky
Jedlá ako praženica, párky, slaninka, tak to by som ráno jesť nemohla – za prvé by mi to vôbec nechutilo a za druhé tieto jedlá takmer vôbec nejedávam. Praženicu si dám naozaj vtedy, keď mám chuť, čo je asi raz za pol roka. Možno aj to nie. Proste sú to jedlá, ktoré mi vôbec nechýbajú, zjem ich, ale nijak ich nevyhľadávam.

Bez raňajok ani na krok
Bez raňajok nikdy neodchádzam z domu. Aj keď akokoľvek nestíham ( čo sa stáva málokedy), raňajky si dám vždy. Dokonca aj keď ma čaká niečo dôležité, z čoho som nervózna a mám stiahnutý žalúdok, vždy niečo zjem. Musí mi byť naozaj zle, aby som sa ráno nenaraňajkovala. 
Raňajky zjem najradšej pokojne doma, nedokázala by som sa tak pokojne naraňajkovať v práci. Aj keď mám prácu úplne super a mohla by som jesť za svojím kancelárskym stolom, nechcelo by sa mi s raňajkami čakať dve hodiny od zobudenia (vstávam totiž hodinu a 15 min predtým ako odchádzam z domu, než sa vychystám a plus cesta do práce tvorí 30 – 45 min, podľa zápch). To by som už bola riadne hladná, keďže mi škvŕka v bruchu už po zobudení a jem do pol hodinky. Som proste schopná jesť ihneď po zobudení :)

S čím, s kým raňajkujem?
Väčšinou sama. Keďže priateľ je v práci (chodí na týždňovky), tak mi nič iné nezostáva. Ale nevadí mi to. Pri raňajkách si rada niečo prečítam, dosť často sú to letáky zo schránky, časopis, či noviny, ktoré sa práve u nás doma nachádzajú. Najnovšie mi ako spoločník pri raňajkách slúži tablet, s ktorým presurfujem novinky, obľúbené stránky, blogy a raňajky sú zjedené.


Taktiež milujem víkendové raňajky. Mám na nich najradšej to, že keď sa najem, tak sa môžem vrátiť späť do postele. Ale nie preto, aby som spala, ale zoberiem si buď knižku, či notebook a pod perinou si čítam, či píšem.

Raňajky sú proste moje najobľúbenejšie jedlo dňa.

Ako sa naučiť raňajkovať?
Všetko je to len o zvyku. Raňajkujem odmalička, nikdy som do školy neodchádzala hladná. Dá sa to naučiť, aj keď ste doteraz nikdy neraňajkovali. Skúste ihneď po zobudení vypiť vlažnú vodu s citrónom, ktorá naštartuje celé trávenie a vy sa tak za polhodinku skúste najesť. Dajte si na začiatok niečo ľahké, skúste to napríklad aj s ovocím. Citrónovú vodu si občas na raňajky dám a naozaj povzbudzuje trávenie.

Ako je to s raňajkami u vás? Ktoré sú vaše najobľúbenejšie?

  • Share:

You Might Also Like

22 komentárov

  1. Hmmmm,mnamky.Ja zboznujem marhulkovy lekvar-dzem.ostatne zjem,ale az tak mi nechutia.ranajkujem v praci aj teraz :D a citam co noveho napisali blogerky :))) takze Dobru chut prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak tak ani mne iné nechutia, marhulkovy je naj. Tak sme dve :)

      Odstrániť
  2. Mne ráno veľmi nechutí jesť, ale viem, že raňajky sú základ, preto si dám vždy zelený čaj a ošúpem si nejaké to ovocie - pomaranč, banán alebo jablko, podľa toho, čo je doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. paráda! :) snídaně je nejdůležitější a nejlepší, miluju je
    já nikdy nesnídala, až když jsem změnila styl :) a jsem za to ráda

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja tiež každý deň raňajkujem,inak som hrozne bez energie...najradšej jogurt s nejakým pečivom a určite kávu,prípadne zelený čaj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělý článek. Má rozhodně něco do sebe. Snídaně je prostě základ, ale ne každému vyhovuje. Já jsem se naštěstí trošku snídat naučila.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravá snídaně je nejlepší nakopnutí do dne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Souhlasím s tím, že se to dá naučit. Já začala snídat až cca v 15 letech, dnes si bez snídaně neumím představit den.. Nejčastěji si udělám ovesnou kaši - vždy s jiným ovocem, takže se mi to nepřejí, nebo taky mussli s bílým jogurtem :) Všem co nesnídají bych doporučila to změnit, taky mi dřív přišlo, že do sebe ráno nic nedostanu, ale stačí začít s něčím malým a pak už se bez snídaně neobejdete:))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mnaam kajzerky som si kupovala ked som chodila na vysoku


    PODTE NA NASU GIVEAWAY http://aj-ro-na.blogspot.cz/search/label/Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já bez snídaně nefunguji :D
    Přiznám se, že snídám tedy velmi nezdravě :D
    Radši bych ani nezveřejňovala co :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kaiserky mám taky moc ráda, a kafe si též neodpustím, ikdyž jsem se pustila do zlepšení postavy.. ale aby se neřeklo sladím o trochu méně :D :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak ja som toho názoru, že i ked dieta, tak aj pečivko a káva avšak s mierou. Ja sladím kávu jednou malou lyžičkou cukru a úplne to stačí.

      Odstrániť
  11. Držím teď dietku a kaiserky jsou super:) Mám je moc ráda, ale po ránu sním teda max. 1, vetšinou jen půlku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja mám zase praženicu ale aj párky na raňajky veľmi rada, hlavne keď je predo mnou namáhavý deň, ináč bez raňajok neviem fungovať:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no každému chutí niečo iné, ale hlavné je, že chutí :)

      Odstrániť
  13. Mňam :) Chutné raňajky ;) Párky a praženicu ľúbim ale dávam si ich buď raz za mesiac alebo cez víkendy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!