Aj jeseň má svoje čaro...

By Zuzulienka - 22.10.14

Mojím najobľúbenejším ročným obdobím je leto. Milujem keď je teplo, vôbec mi neprekážajú teploty okolo 30°C a najradšej by som sa presťahovala niekde, kde je tak celý rok. Nie je predsa super navliecť na seba iba šaty a celý deň v nich behať bez toho, aby vám bola zima? No ale čo, žijem na Slovensku, kde sa striedajú 4 ročné obdobia a tak sa treba s tým zmieriť a nájsť si výhody a krásy každého ročného obdobia.


Aktuálne je tu jeseň. Pre mnohých naozaj očarujúce obdobie, pre mňa skôr pochmúrne a sychravé. Presne taká jeseň totiž dosť často býva. Ráno je hmla, cez deň prší, alebo je pod mrakom a večer je skoro tma. A to nehovorím o zime, kedy tie dni sú ešte kratšie a chladnejšie.
Napriek tomu všetkému som však našla zopár radostí, ktoré sa najlepšie vychutnávajú práve v jeseni.
Babie leto  - napriek tomu, že dosť často je počasie škaredé, občas nás prekvapia aj krásne slnečné a teplé dni, ako tomu bolo aj minulý víkend. Vtedy sa najlepšie vychutnávajú:
Prechádzky – ktoré majú proste úplne inú atmosféru, ako v lete, či na jar. Vzduch vonku je proste taký iný. a všade sú samé:
Farby – lístie na stromoch, či na zemi pôsobí naozaj očarujúco.


Ak je vonku škaredo a nemusíte sedieť v práci, či škole, tak nastal čas na:
Knihy – všetky neprečítané, zabudnuté, odložené... pod dekou, v teple domova a s horúcim čajom v ruke sa číta naozaj skvelo. Na spríjemnenie atmosféry je ideálne zapáliť si:
Sviečky – alebo hoci len jednu s vašou obľúbenou vôňou, ktorá sa bude rozliehať po celom dome. K tomu si dať chutný horúci:
Čaj – aj keď nie som ich milovníkom, na jeseň a v zime si ich občas dám na zahriatie.


Výhodou v tomto ročnom období je aj:
Žiadne muchy a komáre – aj keď v našom byte s nimi nikdy problém nemáme a za celý rok bojujem tak s jednou muchou (komár žiadny), tak pre niekoho môže byť toto obdobie konečne vykúpením od tohto dotieravého hmyzu.

A čo takto si pripraviť niečo dobré pod zub: 
Jesenné dobroty – jablkové koláče, tekvicové polievky, šťavnaté hrozno, pečené gaštany, hubové dobroty, či čaj z nazbieraných šípok. Presne toto všetko a mnoho ďalšieho si môžete v jeseni vychutnať oveľa viac, ako inokedy. 


Ak sa vám nechce sedieť doma, vybehnite na:
Vinobranie, jarmoky – je ich ideálny čas. Ja na víno, či burčiak veľmi nie som, ale jarmoky mám rada. Preto navštevujem aspoň tie v blízkom okolí a vychutnávam si tú atmosféru, alebo rôzne dobroty.

No a tešiť sa môžeme aj pri obliekaní, pretože konečne môžeme vytiahnuť zabudnuté:
Jesenné módne doplnky  - ktorými sú vzorované pančušky, či pestrofarebné šály, čiapky, klobúky a navliecť sa do huňatých teplých svetrov.  Predsa len, aj v zime sa dá pekne obliekať.


Pridajte do môjho zoznamu ďalšie jesenné radosti. Z čoho sa v jeseni tešíte vy?

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Na podzimu taky miluju svíčky.. a šály :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne fotky! :) Ja mám jeseň samu o sebe veľmi rada :)
    Fashion Passion by Erika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. No ono ked je pekne vonku, tak jesen je fajn. Ale ked je tak ako bolo dnes - tak to sa mi nepáči.

      Odstrániť
  3. Ja mám leto teda oveľa radšej ako jeseň, no milujem to jesenné popíjanie čaju a čítanie kníh, keď je vonku sychravo. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja tiež - iba leto. Ale máš pravdu, knihy sa najlepšie čítaju v teple domova.

      Odstrániť
  4. Milujem farby jesene, ked pozriem na stromy. Pokukujem po trendy kabatoch a uz sa tesim ako prehodim sal okolo krku, rukavice, pancusky :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!