10 hradov na západnom Slovensku, ktoré som navštívila

By Zuzulienka - 22.11.20

Hradov a zámkov máme na Slovensku až až. Fakt ani neviem, koľko ich je, ale viem, že stále je čo objavovať a pozerať. Nám sa za posledné 2 roky podarilo navštíviť veľmi veľa hradov, zrúcanín, zámkov a iných krásnych miest. Tento rok som vám už dokonca písala o hradoch v okolí Trnavy, ktoré sa oplatí vidieť.

Dnes vám ukážem hrady na západnom Slovensku, ktoré sme doposiaľ navštívili a videli. Niektoré fakt stoja za to, iné sú fakt už len zrúcaninou, ale určite sa oplatí ích navštíviť tiež.

Návštevy niektorých hradov sú spojené s peknou turistickou prechádzkou a teda niekedy trvá aj hodinu, kým sa do cieľa dostanete. A niektoré hrady sú naopak s prístupom, keď zaparkujete blízko a prejdete už len pár krokov pešo. Tak si vyberte.

Hrady s nenáročným prístupom

Ja začnem päťkou hradov, ktoré zvládnete aj s deťmi, dá sa blízko zaparkovať a nemusíte pri nich absolvovať žiadnu turistiku.. iba pár metrov od auta a ste tam.


1. Trenčiansky hrad
Hrad priamo v Trenčíne sa krásne vypína nad mestom a je z neho nádherný výhľad na celé mesto a okolie. Celkový areál hradu je veľmi rozsiahly, veľký a pekný. Kým sa dostanete až do vrchnej veže, prejde dosť veľa času, keď chcete všetko obzrieť. Hrad je krásny, zachovalý, samozrejme aj rekonštruovaný a často sa popri jeho prehliadke stretnete s rôznymi akciami a podujatiami na nádvorí.



2. Hrad Devín
Je už zrúcanina hradu nad dedinkou Devín pri Bratislave. Spájajú sa pri ňom dve veľké rieky Morava a Dunaj. Výstup na hrad je naozaj nenáročný, zaparkujete dole na parkovisko a smerom k hradu idete po peknom chodníčku niekoľko metrov, síce do kopca, ale dá sa to zvládnuť. Na najvyššom bode hradu je naozaj nádherný výhľad na všetky strany, aj na spomínané rieky. Hrad má aj veľké nádvorie, ktoré sa bude páčiť hlavne deťom.




3. Bratislavský hrad
Je akousi dominantou nášho hlavného mesta Bratislava a okrem turistických účelov slúži aj pre účely štátne. Prístup k nemu zvládne každý, jednoducho zaparkujete na blízkych parkovacích miestach, prejdete pár metrov a ste tam. Prejsť sa môžete po nádvorí, alebo navštíviť aj múzeum ,či rôzne iné expozície, ktoré sa tam počas roka konajú. Je z neho aj nádherný výhľad na časť Bratislavy.. a príjemná prechádzka jeho okolím.




4. Hrad Branč
Je hrad na Myjave, teda na Záhorí. Tento hrad tiež nemá náročný prístup, zaparkujete dole pri cintoríne a potom už len prejdete niekoľko metrov, až sa ocitnete pri značke, ktorá vám jasne dáva najavo názov miesta. Hrad je síce už iba zrúcaninou, ale veľmi rozsiahlou. Je položený trošku vyššie a keď sme tam boli my, tak neuveriteľne fúkalo a mám taký pocit, že to je častým javom pri  návšteve tohto hradu. Preto sa tam radšej vyberte v teplom počasí. Prostredie krásne, výhľad tiež.. nemám čo vytknúť.




5. Hrad Beckov
Hrad blízko mesta Trenčín sa rozprestiera nad obcou Beckov a preto je aj pomenovaný hrad Beckov. Dostanete sa k nemu po kamennej cestičke pár metrov od parkoviska. Hrad je naozaj pekný, jeho súčassťou je aj nádvorie so zvieratkami a rôznymi atrakciami, čo ocenia hlavne deti. 



Hrady s turistikou

.. alebo teda hrady, ku ktorým sa dostanete po menšej či dlhšej turistickej prechádzke.


6. Čachtický hrad
Asi najprístupnejším, čo sa týka turistiky je známy Čachtický hrad, ktorý sa nachádza v Karpatoch medzi obcami Čachtice a Višňové. Zaparkujete na lúke pod hradom a po turistickej cestičke ste do pol hodinky na hrade. Hrad je zrúcaninou, ale veľmi peknou a zaujímavou s krásnym vysokým výhľadom priamo na Čachtice a okolie. Jeho meno sa spája s krvavou Alžbetou Báthoryčkou.



7. Hričovský hrad
Je to hrad v okolí Žiliny nad obcou Hričov. Prístup k nemu je z polovice celkom náročný. Stále stúpate do kopca, najprv idete po lúčkach a roliach, a neskôr strmým lesom... no stojí to za to. Hrad bol síce momentálne v rekonštrukcii, keď sme tam toto leto boli, ale aj tak sa dala celkom veľká časť z neho vidieť a aj výhľad bol veľmi pekný.



8. Hrad Gýmeš
Nachádza sa v Nitrianskom kraji a je s ním spojených mnoho historiek o tom, ako sa tam mnohí ľudia vybrali a už sa nikdy nevrátili. My sme to našťastie prežili bez ujmy a poviem vám, že to je podľa mňa naozaj jedna z najkrajších zrúcanín, tak ako o nej píšu. Areál hradu je celkom rozsiahly, na okolitú krajinu sa môžete dívať z rôznych strán a taktiež sú tu aj miesta, kde si môžete urobiť piknik s výhľadom.




9. Hrad Tematín
Hrad v okolí mesta Piešťany je zároveň hradom, ku ktorému nám cesta trvala najdlhšie... Túra mala niečo cez 4km tam a 4 naspäť a to už je pre nášho 5-ročného naozaj dosť. Ale zvládol to a odmenou nám bolo pekné nádvorie hradu, kde sme si mohli oddýchnuť a potom so záujmom poprezerať všetky jeho ostatné časti. Súčasťou bol aj neskutočný výhľad - asi jeden z najkrajších, čo sa výhľadov z mnou navštívených hradov týka.




10. Hrad Pajštún
No a posledným hradom v tomto príspevku je Pajštún, ktorý sa nachádza v blízkosti Bratislavy a ku ktorému sa dostanete asi po 30 minútach rezkej prechádzky lesíkom. Pajštún je známy takým tým svojím pahýľom, ktorý po ňom okrem zopár zvyšných hradieb zostal, a ktorý sa týči do výšky nad krásnym výhľadom. Pripravte sa však na to, že tam veľmi fúka, no myslím, že to skúsených turistov a návštevníkov so záujmom neodradí.




Tak čo, ktorý sa vám najviac páči?

A ktorý ste navštívili?

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Nebyla jsem ani na jednom, ale všechny vypadají nádherně ikdyž některé jsou zříceninou i tak to stojí za to. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Okrem dvoch sme boli na všetkých, super fotografie...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásny článok, ja som zatiaľ z týchto navštívila asi len Bratislavský hrad :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miluju hrady a zámky a ještě lépe, když jsou z nich krásné výhledy! Bohužel na Slovensku jsem ještě žádný nenavštívila. :((

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Normálne si neviem vybrať, všetky sú rozprávkové :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nenavštívila jsem žádný z vašich hradů, ale vypadají úžasně a je to pro mě inspirace do budoucna:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento rok sme na hrade vôbec neboli ale nabudúci rok chcem zase niečo navštíviť a pamiatky na Slovensku máme naozaj krásne

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hrady a zámky také moc ráda navštěvuji, zrovna na jeden jsme se vydali v neděli, kdy bylo ještě relativně hezké počasí. :)) Krásné fotky!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!