Knihy a ja

By Zuzulienka - 21.11.20

Knihy sú pre mňa niečo, čo mám rada odmalička. Milujem tú vôňu papiera, vôňu nových kníh a celkovo ten pocit radosti z novej knihy. Milujem prehrabávať sa v kníhkupectvách a moja domáca knižnica sa neustále rozširuje.



Už ako prváčik som sa nevedela dočkať toho, kedy konečne budem vedieť čítať a hneď ako som sa to naučila, tak moje kroky viedli do knižnice. 
Spomínam si aj na svoju prvú knihu, ktorú som si z knižnice požičala a ktorú som aj prvú prečítala. Nie som si celkom istá, no myslím, že to bola tá na obrázku nižšie. Nepamätám si presne ten názov, len viem, že to malo niečo spoločné s Luciou a postrachom z ulice. Samozrejme bola v slovenčine. Toto je asi česká verzia.


Odvtedy som knižnicu pravidelne navštevovala, až do konca základnej školy. Potom som na nejaký čas čítanie odložila bokom a chytilo ma to opäť, keď som začala študovať na výške.

V tom období som však mala pocit, že celkovo ľudia čítajú menej, že sa nájde iba zopár jedincov, ktorí radšej mobil, telku vymenia za knihu. Dnes mám zas opačný pocit... ľudia sa snažia viac čítať a teda skôr odkladajú mobily, vypínajú telky, internet a čítajú...

Ja dnes už knižnicu nenavštevujem, ale knihy si kupujem. Niekto by si povedal, že načo vyhadzovať peniaze, radšej si požičiam, prečítam a vrátim.
No ja si radšej niečo kúpim a podľa prečítania sa rozhodnem, či sa mi to páčilo a bude to mať miesto v mojej knižnici a môžem si to hocikedy ešte prečítať, alebo či to proste predám...

Svoju zbierku kníh pravidelne rozširujem. Keď sa obzriem späť dozadu o 8 rokov, keď som tento blog rozbiehala, tak moju knižnicu tvorila presne 82 kníh. A vyzerala takto nejako - 2 poličky rôznych kníh:



Momentálne som vo svojej knižnici narátala 240 kníh. 

Z týchto všetkých kníh je:
- 12 takých kuchárskych s receptami a varením..
- 13 rôznych slovníkov a učebníc
- asi 2 také všeobecné encyklopédie

Do celého tohto zoznamu som nezapočítala týchto 9 kníh, ktoré som si kúpila kedysi veľmi dávno, ešte v puberte (okrem tehotenského denníčka, ktorý som si kúpila v období svojho tehotenstva, ale teda vôbec ma nezaujal tento typ), a myslím, že už len tie ich názvy vám povedia, že pre dospelú ženu sú to fakt bláboly a smiešne čítanie... Teda aspoň mne to tak príde, a sú to knihy, ktoré sa chystám predať.


Najradšej čítam - klasickú beletriu (Hana Repová, Vasilková, Evitovky), motivačné knihy, knihy na rozvoj osobnosti, psychologické, mamičkovské knihy, či len také rôzne oddychovky... Toto všetko čítam najčastejšie a najradšej.

Detektívky, horory a knihy typu Harry Potter, 50 odtieňov u mňa nenájdete - to ma nebaví. A všeobecne nemám rada veľmi hrubé knihy..
Ale nikdy nehovor nikdy a možno o pár rokov budem písať, ako čítam Dominika Dána, alebo Pána prsteňov :-)

A takto vyzerá teraz moja knižnica - rohová polica v obývačke, kde okrem mojich kníh sú aj knihy mužove, a kde máme aj nejaké iné šanóny s rôznymi dokumentami atď.


Knihy nakupujem najradšej na internete, ale občas zájdem aj do klasického kníhkupectva - Martinus, Pantha Rhei.

Čítam vždy, keď mám náladu a chuť, najčastejšie večer, keď dieťa zaspí.. (za tento rok som doposiaľ prečítala málo - iba 10 kníh). A v knižnici mám stále veľmi veľa neprečítaných kníh - presne 41 ks.


To ma však neodrádza od nákupu ďalších, vždy keď ma niečo zaujme.
Momentálne mám na wishliste tieto také aktuálne:


Okrem nich mám ešte jeden nekončiaci wishlist kníh, kde sa nachádza snáď 300 kníh, ktoré som kedysi chcela, alebo ešte stále chcem a možno raz..

Tak a čo vy a knihy? Máte k nim vzťah? Radi ich čítate?

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Ja nedávno začala chodit do knihovny, půjčila jsi 4 knihy ještě mi zbývá přečíst jedna, jenže knihovna zavřená, no tak snad ji brzo otevřou. :) Kdysi jsem na základce hodně chodila do knihovny a četla knihy a teď bych chtěla pokračovat v tom a zatím se mi to daří, začínám číst více :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám tiež dosť kníh a rada ich čítam-motivačnú literatúru a romaný toto su moje naj žánre

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super zbierka kníh, milujem knihy a najradšej ich mám v tlačenej podobe :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásná sbírka! Já ráda čtu, ale půjčuji si knihy z knihovny, doma na to nemám moc prostor. Přece jen malou knihovničku mám, knížek jsou jsem dostala jako dárek, koupila jsem si jich opravdu jen pár.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Máě moc krásnou knihovnu:-) Já jako malá nechtěla číst vůbec, teprve až v dospělosti jsem si ke čtení našla cestu a čtu moc ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Koľko skvelých tipov na knihy :) Ďakujem ti! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Parádna zbierka! :-) Ja rada prečítané knihy posúvam ďalej ♥ ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!