Jahody patria medzi moje najobľúbenejšie ovocie.. teda, dalo by sa polemizovať o tom, či je to ovocie alebo zelenina, ale pre mňa to bude stále ovocie. Síce u nás už sezóna jahôd odoznela, no nie je problém si nejaké zohnať v obchode. Mňa v jednom starom časopise zaujal tento koláčik a tak som sa rozhodla ho urobiť. Aj keď na prvý pohľad vyzerá zložito, je úplne jednoduchý.
JAHODY
- chránia mozog
- bohatý zdroj vitamínu C
- obsahujú kyselinu listovú, preto sú prospešné aj pre tehotné ženy
- obsahujú veľa ďalších vitamínov - A, B, E a mnoho minerálov, hlavne zinok, draslík, fosfor a mangán (zinok je výborný pre nechty)
- majú detoxikačný, antibakteriálny a protizápalový účinok
Takže ak nie ste na ne alergickí, doprajte si ich pravidelne. Napr. aj v tomto koláčiku.
Suroviny:
Cesto: 4 vajcia, 150g práškového cukru, 200g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 100ml oleja, 10 lyžíc horúcej vody.
Všetko spolu zmiešame a dáme piecť cca na 170°C a 25 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Pudingová plnka:
1,5 balíčka zlatého klasu, 100 g kryštálového cukru, 500 ml mlieka, 1 kyslá smotana
Uvaríme si puding zo zlaého klasu, cukru a mlieka. Za občasného premiešania necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého zašľaháme kyslú smotanu.
Na ozdobenie:
2 smotany na šlahanie, 2 ztužovače šľahačky, 500g jahôd, horká čokoláda
Na vychladnutý koláč poukladáme tesne vedľa seba nakrájané jahody. Rozotrieme pudingovú plnku a na ňu šľahačku. Nakoniec postrúhame horkú čokoládu a dáme aspoň na 2 hodinky stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť. Hlavnému ochutnávačovi chutil veľmi :)
6 komentárov
No téda vypadá to naprosto skvěle :)
OdpovedaťOdstrániťje výborný! Najlepší na druhý den, ked postoji tých 24 hodin.
OdstrániťTen vypadá skvěle, dneska jsem přemýšlela, že bych něco napekla, tak se nejspíše inspiruji.
OdpovedaťOdstrániťhttp://svetobezci.blogspot.cz/
Vyzerá skvele určite vyskúšam teraz v lete ideálne.
OdpovedaťOdstrániťHned bych si dala .. vypadá naprosto božsky! :-)
OdpovedaťOdstrániťSimonetaBlog
Zdravím. Prosím, to je na klasický veľký plech?
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!