RECEPT: Jahodovo-pudingový koláč

By Zuzulienka - 2.7.17

Jahody patria medzi moje najobľúbenejšie ovocie.. teda, dalo by sa polemizovať o tom, či je to ovocie alebo zelenina, ale pre mňa to bude stále ovocie. Síce u nás už sezóna jahôd odoznela, no nie je problém si nejaké zohnať v obchode. Mňa v jednom starom časopise zaujal tento koláčik a tak som sa rozhodla ho urobiť. Aj keď na prvý pohľad vyzerá zložito, je úplne jednoduchý.


JAHODY
- chránia mozog
- bohatý zdroj vitamínu C
- obsahujú kyselinu listovú, preto sú prospešné aj pre tehotné ženy
- obsahujú veľa ďalších vitamínov - A, B, E a mnoho minerálov, hlavne zinok, draslík, fosfor a mangán (zinok je výborný pre nechty)
- majú detoxikačný, antibakteriálny a protizápalový účinok
Takže ak nie ste na ne alergickí, doprajte si ich pravidelne. Napr. aj v tomto koláčiku.

Suroviny:
Cesto: 4 vajcia, 150g práškového cukru, 200g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 100ml oleja, 10 lyžíc horúcej vody.
Všetko spolu zmiešame a dáme piecť cca na 170°C a 25 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

Pudingová plnka:
1,5 balíčka zlatého klasu, 100 g kryštálového cukru, 500 ml mlieka, 1 kyslá smotana

Uvaríme si puding zo zlaého klasu, cukru a mlieka. Za občasného premiešania necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého zašľaháme kyslú smotanu.

Na ozdobenie:
2 smotany na šlahanie, 2 ztužovače šľahačky, 500g jahôd, horká čokoláda

Na vychladnutý koláč poukladáme tesne vedľa seba nakrájané jahody. Rozotrieme pudingovú plnku a na ňu šľahačku. Nakoniec postrúhame horkú čokoládu a dáme aspoň na 2 hodinky stuhnúť do chladničky.


Dobrú chuť. Hlavnému ochutnávačovi chutil veľmi :)


  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov

  1. No téda vypadá to naprosto skvěle :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je výborný! Najlepší na druhý den, ked postoji tých 24 hodin.

      Odstrániť
  2. Ten vypadá skvěle, dneska jsem přemýšlela, že bych něco napekla, tak se nejspíše inspiruji.
    http://svetobezci.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá skvele určite vyskúšam teraz v lete ideálne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hned bych si dala .. vypadá naprosto božsky! :-)
    SimonetaBlog

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím. Prosím, to je na klasický veľký plech?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!