3 tipy pre lepší blog

By Zuzulienka - 5.11.20

Založiť si dnes blog môže naozaj hocikto, kto má nápady a chuť písať, fotiť, či niečo tvoriť. Váš blog môže byť o hocičom, buď smerovaný na jednu tému - napr. recepty, alebo taká všehochuť.
Na čo však nikdy nezabúdajte - je dizajn blogu. Pretože to je to, čo čitateľa na prvý pohľad upúta, zaujme a on má tak chuť listovať stránkou ďalej a pravidelne sa na blog vracať.

O nejakých tipoch, ako na dizajn, blog som už na mojom blogu písala. Stačí si kliknúť na sekciu BLOG a snáď aj nájdete niečo, čo práve hľadáte..

Dnes sa chcem zamerať ešte na ďalšie tipy, ako dizajn a celkové meno blogu vylepšiť.

1. Vlastná doména
Ak máte blog založený cez Google Blogger, určite váš názov zdobí prípona .blogspot
Avšak, aj to sa dá zmeniť a zatraktívnite tým hneď to prvé, čo čitateľa zaujme už vo vyhľadávaní v Googli - a to názov.
Predsa len dôveryhodnejšie a krajšie znie www.stylzeny.sk, ako www.stylzeny.blogspot.sk. Zároveň je to aj jednoduchšie a ľahšie zapamätateľné.
Takže ak vás už blogspot nebaví, tak si jednoducho kúpne vlastnú doménu u nejakého poskytovateľa domén. Nájdete ich niekoľko a taká doména stojí okolo 10€ na rok, tak myslím, že si ju pokojne môže dovoliť aj nepracujúca študentka - blogerka..
Potom si jednoducho túto doménu nahodíte v Bloggeri cez:
 
NASTAVENIA - ZÁKLADNĚ - PUBLIKOVANIE - ADRESA BLOGU 

- a tam už postupujete podľa pokynov. Nie je to fakt nič zložité, iba stačí pokopírovať nejaké odkazy a je to.

2. Vlastná šablóna
Ak ste začínajúci blogger, tak vám na začiatok možno postačia šablóny, ktoré ponúka samotný blogger - v časti - MOTÍV. Samozrejme aj tie sa dajú ešte upravovať podľa vlastných predstáv v časti ROZLOŽENIE, alebo aj v samotnej šablóne. Odporúčam však využívať jednoduchosť a prehľadnosť - čierne písmo na bielom podklade, žiadne zbytočné obrázky, trblietky na pozadí, a neviem, čo všetko.

Ak už však blogujete nejaký ten rôčik, tak vás možno tieto klasické šablóny prestali baviť. Na internete je mnoho stránok, kde si viete nejaké šablóny stiahnuť zdarma - to však neodporúčam, lebo väčšinou týmto šablónam chýbajú nejaké funkcie, alebo si ich nemôžete už dodatočne upravovať...

Ideálne je trošku si zaplatiť a mať tak šablónu a vzhľad podľa svojich predstáv, prípadne taký, čo sa dá ešte doladiť, upraviť..
Môj blog je na základe šablóny zo stránky BeautyTemplates a stála nejakých 30€ jednorazovo a hotovo. Bohužiaľ práve zisťujem, že táto stránka už nefunguje. Ale je mnoho iných, kde určite nájdete peknú šablónu.
Jednoducho, kúpiš, zaplatíš a je tvoja. Potom ju už len nastavíš do blogu.


3. Vlastné ikonky s odkazmi na sociálne médiá

.. na vaše iné stránky, ako Facebook, Instagram, Pinterest a mnoho ďalších. Pridáte si ich veľmi jednoducho - v časti Rozloženie -Pridať modul Gadget a tam vybrať Zoznam odkazov. Potom už len ponastavujete a upravíte podľa predstáv. Vzhľad ikoniek je buď podľa toho, čo vaša šablóna podporuje, ale viete si pridať aj vlastné ikonky. 
To je už trošku komplikovanejšie:
- najprv si nájdete ikonky, ktoré chcete použiť
- vytvoríte si v bloggeri jeden príspevok a tam vložíte všetky ikonky, ktoré chcete takto použiť. Príspevok však necháte navždy ako koncept, nepublikujete ho.
- skopírujete adresu/url každej tento ikonky - pravým tlačítkom na obrázok - kopírovať adresu obrázka
- túto adresu vložíte do HTML/Java script gadgetu, ktorý nájdete v časti Rozloženie 
- do prázdneho poľa s názvom Obsah stačí vložiť toto:
<a href="adresa odkazu" target="_blank" ><img src="adresa obrázku" /></a>
kde adresa odkazu bude odkaz, kam má smerovať ikonka, teda napr. www.facebook.sk, a adresa obrázku bude skopírovaná url adresa danej ikonky
- uložíte a hotovo. Takto pokračujete s každou ikonkou.


Tak čo blogerky?

Máte vlastnú doménu, šablóny a ikonky?
Alebo sa na ne ešte len chystáte?
Dúfam, že vám v tom môj článok aspoň troška pomohol.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Něco málo mám, blog mám již několik let, není ještě úplně podle mých představ, ale zatím mi připadá dostatečné. Každopádně chválím tipy.

    somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělé tipy, se kterými určitě souhlasím! Nad vlastní doménou uvažuji už dlouho, ale zase je mi líto nechat blog po roce práce jen tak ležet a opustit ho. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vlastní doménu už mám a uvažuju, že bych si nechala udělat vlastní šablonou, ale zatím se mi ta, co mám, líbí :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja už sa neviem dočkať vlastnej domény! Snáď sa mi to čoskoro podarí ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bez vlastní domény si to neumím představit už! Přece jen ta jednoduchost a čistota adresy, když tam není .blogspot.cz je úžasná! ♥

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!