Reorganizácia šatníka

By Zuzulienka - 20.2.14

Tak presne to sa u mňa nedávno konalo. Môj šatník totiž praskal a v podstate stále praská vo švíkoch a žiadal si nejakú revíziu. Nie že by som tam mala bordel a nemohla nájsť čo potrebujem (to sa u mňa nestáva, aj keď niekedy tam menší neporiadok je), ale častokrát sa mi stalo, že som napriek množstvu oblečenia, nevedela čo na seba. Preto to chcelo všetko pretriediť, prezrieť, usporiadať, vyhodiť nepotrebné, a pokombinovať.


Veľa z vás má určite podobný problém - skriňa napchatá do prasknutia a aj tak každé ráno bezradne stojíte pred ňou a neviete, čo si obliecť. Tak poďte si to zorganizovať ako ja. Prinášam vám postup ako na to.
Skúste to so mnou:

1. Všetok obsah skrine alebo skríň povyťahujte von. Nemusíte naraz všetko, stačí postupne, najprv tričká, potom nohavice a rifle, potom svetre atd.

2. Každý druh oblečenia prezrite a zamyslite sa, či ho naozaj potrebujete, či ho ešte nosíte a či sa v ňom dobre cítite. To, čo už nenosíte, je vám malé  alebo veľké, nepáči sa vám, necítite sa v tom dobre, aj keď ste si to kúpili len nedávno, alebo jednoducho len vám to stojí v skrini - vyhoďte, predajte, darujte. Nech vám je to akokoľvek ľúto, fakt to dajte preč. Len to zbytočne zaberá miesto a verte tomu, že ak to nenosíte už teraz, tak to nebudete nosiť ani o rok a keď sa toho zbavíte, chýbať vám to nebude. Ja som vyhodila toľko oblečenia, čo sa vojde do jednej veľkej IKEA tašky. Niečo darujem, niečo predám, iné vyhodím úplne.


3. Začnite kombinovať. Určite máte niekoľko obľúbených outfitov, kedy viete, že tá a tá blúzka sa vám hodí k tej sukni, či nohaviciam, vyzerá to dobre a vy sa v tom aj dobre cítite. Presne taký by mal byť každý outfit. Nielen, aby dobre vyzeral, ale hlavné je, aby ste sa aj vy v ňom dobre cítili. Preto si takto pokombinujte oblečenie, skúšajte, čo sa vám k čomu hodí a naukladajte si ho na kôpky. Verím, že si takto vytvoríte dosť outfitov. Skúste to najprv s tými obľúbenými a potom začnite kombinovať ostatné. Mne sa to podarilo a dokázala som si takto naplánovať asi 20 outfitov, teda dopredu na celý mesiac.
Ak sa vám k niečomu nehodí absolútne nič z toho, čo máte, porozmýšľajte, čo by sa k tomu hodilo a zapíšte si to. A ak vám to peňaženka dovolí, môžete sa hneď na druhý deň vybrať dokúpiť pár kúskov oblečenia (alebo ich dokúpite inokedy).


4. Keď máte outfity pokombinované, môžete si na ne vyhradiť miesto, kde si ich všetky naukladáte na seba pekne po rade a každý deň si tak hneď vytiahnete kompletné oblečenie a nemusíte sa prehrabávať v skrini.
Stačí vám na to jedna polica, kde si ich naukladáte tak, akoby ste si ich chceli deň za dňom obliekať. Stačí vám pripraviť si outfity na týždeň, dva dopredu - aj to je pokrok a postup, ako sa neprehrabávať v skrini každý deň.


5. Použité kúsky oblečenia z outfitu už ukladajte do skrine normálne postupne na seba, tak ako ste zvyknuté. Teda svetre na svetre, sukne na sukne atď. Ukladajte ich v poradí, akom ste ich mali oblečené. Naspodu teda budú svetre, ktoré ste mali napr. pred mesiacom a navrchu vždy ten posledný. Toto vám tiež uľahčí orientáciu a budete vedieť, čo ste už dlho nemali na sebe. V ďalšom komíniku zase môžete mať svetre, ktoré ste ešte nepoužili, pripravené pre ďalšie outfity.


Ak máte oblečenie na vešiakoch, tak ich jednoducho ukladajte v poradí zľava doprava, ako ste ich mali oblečené.


6. Každý outfit si môžete takto každý deň odfotiť (ideálne na mobil), vytvoriť v mobile zvlášť priečinok (ak sa vám to dá) a tam si môžete outfity ukladať. Postupom času tak vidíte, čo ste už dávno nemali oblečené. Stačí si odfotiť základ, doplnky už ľahko doladíte.


Možno sa vám to zdá celé prehnané, zbytočné a komplikované, ale je to naozaj efektívny spôsob, ako každé ráno nestáť pred skriňou a rozmýšľať, čo si obliecť a ako stále dokola nenosiť to isté. Mne sa to osvedčilo.
Ako ste na tom vy so svojim šatníkom? Čo poviete na takúto reorganizáciu? Skúsite?
Krásny deň.

  • Share:

You Might Also Like

15 komentárov

  1. Mila Zuzka..kazde rano pred pracou si citam horoskop a tvoj blog :) Tato organizacia satnika je super ..mne sa v poslednej dobe osvedcil sposob, ze ked vyradujem veci zo svojej skrine, necham ich vonku a este si ich raz obleciem..bud sa v danej veci citim uplne zle a hned sa jej zbavim alebo zistim ze sa da super nakombinovat s niecim co nosim bezne..tak je tomu aj dnes, mam na sebe storocnu tuniku a vsetci ma chvalia ako super vyzeram, no myslim ze ju opat zavesim do skrine :) Prajem Vam vsetkym krasny den!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sandruska velmi pekne ti dakujem za tento komentar. Tvoj sposob sa mi paci, asi este povytahujem vyradene oblecenie a skusim ho dat este na seba. :) Tvoja tunika musi byt super, ked ma taky uspech, takze pouvazuj o opatovnom zapadnuti v skrini ;)

      Odstrániť
  2. Zuzi, skvělý článek. Skříň jsem třídila před Vánoci, sepsala si věci, které mi ve skříni chybí a chci nakupovat pouze podle seznamu a pokud možno kvalitněji. Spoustu věcí jsem prodala, darovala, ale ještě věší várku jsem musela vyhodit, protože to bylo prostě takové ošoupané, nenositelné a byly to věci, co jsem si nakoupila v afektu. Všechno jsem vytáhla ven a prostě se rozhodovala. Teď mám skříň skoro prázdnou, tak musím pomalu doplňovat zásoby ze seznamu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Ja sa este chystam spisat si zoznam toho co mi treba :)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok, pre mňa určite super tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborný článek! líbí se mi to jak to máš udělané:) Já při takovém pořádku nikdy nevydržím. Už nejsem schopná skládat ani trička na trička, al všechno tam vyloženě házím:/:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ja som už musela to takto zorganizovať, pretože niekedy mi ranné rozmyšlanie, čo si obliecť zabralo aj 20 minut a potom som nič nestíhala.

      Odstrániť
  5. Ok... možno keď to urobím ako ty, nebudem mať v skryni ako po výbuchu. Doslova!!! Chcem jednu vec a ako ju ťahám tak spadnú ďalšie štyri. Taká som ja neporiadna! Vo všetkom ostatnom mám nádherný poriadok a prehľad, ale ako náhle dôjde na moju skryňu, červeňajú sa mi líčka od hanby...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús to. Tak každý sme v niečom dokonalý a v niečom zase naopak... nemusíš sa hanbiť, u mňa to tiež niekedy je ako po výbuchu, hlavne ked sa niekedy ponáhlam a neviem čo na seba :)

      Odstrániť
  6. Šatník upratujem pravidelne na jar a na jeseň. Ale mám problém s vyhadzovaním veci čo nenosím. Vždy si poviem to sa mi zíde. To si raz oblečiem a keď príde na lámanie chleba, že si to oblečiem a mám v tom ísť von, tak si to aj hneď vyzlečiem a poviem si v tom medzi ľudí nepôjdem, ale nevyhodím to :D Ale dúfam, že tento rok pri jarnom upratovaní sa zbavím veci, ktoré nenosím a spravím si miesto na nové vecičky :)
    Fotky s kombinovaním oblečenia by som si mala konečne urobiť, ale nejako som nato lenivá a mne by sa to veru veeeeeľmi zišlo, lebo keď si vytvorím nejaký outfit, tak ho nosím ako vôl kožu a nechce sa mi vymýšľať niečo iné, lebo mi to ani veľmi nejde.
    Naukladať si nachystané outfity na seba je zaujímavý nápad, ale ja som skôr taká, že sa obliekam podľa nálady, keď mám chuť na niečo ružové dám si ružovú, keď na niečo červené dám si červenú (inak vtedy to väčšinou znamená - držte sa odo mňa mám kramy :D - nie práve najlepší deň)... A tiež mám radšej veci zavesené ako uložené.
    5. bod je super.
    Ja si oblečenie pripravujem pred spaním. Naučila som sa to už od základky, lebo ráno som schopná si obliecť ružovú ponožku s bielou, zabudnúť si nohavičky, takže večer je to najideálnejšie...
    Super článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuuu to je dlhý komentár :D. Ale dakujem zaň :) Ja som si tiež vždy hovorila, ved to sa mi ešte zíde a to si ešte niekedy oblečiem. Ale postupom času sa mi to v skrini len hromadilo a tak som si povedala dosť. Naozaj som vyhodila všetko, v čom sa zle cítim, čo mi nesedí a čo je už staré a nepáči sa mi to.
      Ja zase nepoznám obliekanie podla nálady. Nestáva sa mi, že sa ráno zobudím a mám chuť na červenú, alebo zelenu.

      Odstrániť
    2. ahojte, aj ja si pripravujem oblečenie vždfy večer... dokonca aj doplnky a veci do kabelky.... je to veľká úspora času...

      Odstrániť
  7. Systém ve skříni miluju a mám ho taky. :D Myslím, že je to super věc, ubere to čas hledání a nemáme zapadlé oblečení. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako píšeš. Človek tak má viac času, nestresuje a hlavne neprehrabáva sa v kope oblečenia.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!